Recept van de dag: Midden-Oosterse zalm met quinoa, munt en sinaasappel

doorValérie Wautersop 08/01/2019

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is.

Voor 2 personen * bereidingstijd: 30 minuten à 1 uur * 960 kcal

Dit heb je nodig:

  • 130 g quinoa
  • 2 sinaasappels
  • 2 sticks honing
  • 30 g amandelen
  • ½ sjalot
  • 10 g munt
  • 2 zalmfilets
  • 1 kl ras el hanout
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 el olijfolie
  • ½ kl cayennepeper
  • peper en zout

Zo ga je aan de slag:

1. Breng per persoon 200 milliliter gezouten water aan de kook. Voeg de quinoa toe en laat ongeveer 15 minuten pruttelen op een matig vuur, totdat alle water is opgenomen. Roer regelmatig om.

2. Pers het sap van de helft van de sinaasappels en meng met de extra vierge olijfolie, de helft van de honing, de cayennepeper (gebruik minder als je niet van pittig houdt) en een snufje zout. Dit is de dressing.

3. Hak de amandelen grof en rooster ze kort in een antikleefpan zonder vetstof. Schep uit de pan. Snij de sjalot fijn. Was en rasp wat van de schil van de rest van de sinaasappel(s). Hou apart. Schil de sinaasappel(s) en snij in partjes. Snij de munt fijn.

4. Bestrijk 1 kant van de zalmfilets met de rest van de honing. Strooi er de ras el hanout over. Verhit de olijfolie in een pan en bak de zalmfilets. Leg de honingkant eerst naar onder en laat 2 minuten op hoog vuur bakken, verlaag dan het vuur 2 minuten en draai de zalm om. Laat nog 4 minuten bakken.

5. Wanneer de quinoa gaar is, roer je er de dressing en de sjalot door. Laat nog 1 minuut verdergaren op een zacht vuur. Haal van het vuur en meng er de partjes sinaasappel en de munt door. Kruid met peper en zout.

6. Dresseer de zalmfilets op borden en strooi er de sinaasappelzeste over. Schep er de quinoa bij en werk af met de geroosterde amandelen en serveer.