Recept van de dag: ontbijtrepen met havermoutcrumble

doorNathalie Topsop 29/09/2018

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is.

Voor 1 bakvorm van 20 x 30 cm

Dit heb je nodig:

Voor de vulling:

  • 5 appels (type Greenstar)
  • 10 g boter
  • theelepel gemalen kardemom
  • theelepel gemalen kruidnagel

Voor de crumble:

  • 125 g zachte boter
  • 100 g havermout
  • 75 g amandelschilfers
  • 2 eetlepels gemalen amandelen
  • 1 eetlepel honing

Voor de bodem:

  • 100 g zachte boter
  • 110 g suiker
  • 1 ei
  • 130 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder

Zo ga je aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes.
  3. Smelt de boter op een zacht vuur en stoof de appels met de kardemom en de kruidnagel tot een zachte appelmoes.
  4. Wrijf met je handen de boter door de havermout, de amandelschilfers en de gemalen amandelen en meng er de honing onder.
  5. Klop de boter met de suiker en het ei tot een luchtige massa.
  6. Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel er het botermengsel door.
  7. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  8. Verdeel er het deeg van de bodem over.
  9. Schep er de appelmoes op en strijk glad.
  10. Strooi de crumble over de appelmoes.
  11. Zet de bakvorm 40 minuten in de oven.
  12. Haal het bakpapier uit de bakvorm en laat de repen afkoelen op een taartrooster.

An apple a day keeps the doctor away. Of dat gezegde waar is, laten we in het midden. Wel staat vast dat er heel wat verschillende manieren zijn om diezelfde appel in je gerechten te verwerken. De overbekende appelcake is er daar een van, maar ook brownies met appel of zelfs gazpacho van appel is een mogelijkheid. Of je kan op de laatste zomeravonden toasten met een glaasje zelfgemaakte appelcider. Al je zoete en hartige appelinspiratie vind je in dit kookboek met een wel heel toepasselijke titel.

‘Het grote appelboek’, Els Debremaeker (M-Books, € 24,99).

Verschijnt op 15 september.