Recept van de dag: paprika, tofoe en frisgroene salsa

doorNele Annemansop 22/11/2017

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is.

Dit heb je nodig voor 2 personen:

Voor de bakplaat

  • 250 g tofoe, gemarineerd in sojasaus*
  • 2 rode paprika’s
  • 2 uien
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • mespunt chilipeper (vlokken of poeder)
  • zuinige kl komijnzaad of -poeder
  • halve kl zout
  • 3 el olijfolie

Voor de salsa

  • 1 knoflookteen, zonder het kiempje
  • 2–3 el limoensap
  • 3 el gesnipperde verse koriander
  • zuinige kl gemalen komijn
  • mespunt gerookt paprikapoeder
  • 1 zuinige kl honing
  • 1 el olijfolie
  • chilipeper en zout naar smaak

Voor erbij

  • 1 koffiekop rijst

Voor de afwerking

  • extra koriander

Zo ga je aan de slag:

* Marineer de tofoe voor je aan al de rest begint, het liefst 30 minuten of langer op voorhand. Droog hem goed af, snijd hem in 4 lange repen en doe die samen met 5 el sojasaus in een plastic zakje dat je goed afsluit, en nu en dan omdraait.

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  2. Terwijl de tofoe nog in zijn marinade ligt, snijd je de uien in ringen van enkele mm en de paprika’s in ringen van ongeveer een halve cm. Meng ze in een kom met het paprikapoeder, de chilipeper, de komijn, het zout en de olijfolie.
  3. Haal de tofoereepjes uit de marinade en leg ze in één hoek van de bakplaat, met minstens een cm tussen elk reepje. Verdeel de uien en paprika over de rest van de bakplaat. Schuif de bakplaat voor ongeveer 30 minuten in de oven, of tot de tofoe een stevig buitenlaagje heeft (een korstje is veel gezegd) en de paprika’s en uien heerlijk gaar zijn. De uien horen hier en daar licht gebruind te zijn.
  4. Kook de rijst gaar en maak de salsa: plet de knoflookteen in een vijzel met een snuf zout erbij, of duw hem door een knoflookpers. Roer er het limoensap door. Laat 10 minuten rusten terwijl je de andere ingrediënten klaarmaakt. Mix alles samen tot je een mooie groene saus hebt (ze moet niet perfect homogeen zijn). Voeg indien nodig extra limoensap, komijn, chilipeper of zout toe. Vind je het zuur of de kruiden te heftig, dan kan je de salsa verzachten met extra olijfolie.
  5. Je kan alles apart op tafel zetten en iedereen laten uitscheppen, of kommen maken met onderaan rijst en het paprikamengsel, daarop tofoe, een paar lepels salsa en wat extra korianderblaadjes.
Meer inspiratie nodig? Dit recept komt uit 'Thuiskomen' van Dorien Knockaert (€ 29,95, Luster).