Recept van de dag: pittig-zure salade van gegrild rundvlees

doorBirte Govartsop 08/09/2018

In dit Thaise gerecht zijn alle smaken aanwezig: pittig, zoet, zout en zuur. Je serveert de salade met geroosterde rijst en koriander.

Voor 4 personen * bereidingstijd: 10 minuten voorbereiding + 6-8 minuten

Dit heb je nodig:

Vers

• 400 g rosbief

• 2 lange, rode chilipepers, pitjes verwijderd en fijngesneden

• 3 lente-uitjes, fijngesneden

• blaadjes van 1/2 bosje koriander

• 12 muntblaadjes, fijngesneden

• sap van 3 limoenen

Specerijen

• 1 tl kaneel

• 1 tl gemalen komijn

• 1 tl gemalen koriander

• versgemalen zwarte peper

Voorraadkast

• 2 el lichte sojasaus

• 4 el grofgemalen geroosterde rijst of geroosterd sesamzaad

• zout

Zo ga je aan de slag:

1. Bestrooi de rosbief rondom met zout, zwarte peper en de fijngemalen specerijen. Zorg ervoor dat de kruiden gelijk verdeeld zijn.

2. Verhit een grill, grillpan of barbecue tot hoge temperatuur. Gril het vlees 6-8 minuten voor medium-rare (of, afhankelijk van je voorkeur, langer of korter). Laat het vlees 5 minuten rusten en bewaar het vocht dat vrijkomt. Snijd de rosbief in reepjes.

3. Doe alle verse ingrediënten voor de salade in de schaal, schep om met het vlees en het vleesvocht en schenk de sojasaus erbij.

4. Schep de helft van de geroosterde rijst of het sesamzaad erdoor. Proef en pas eventueel de smaakbalans aan. Garneer met de rest van de rijst of het sesamzaad.

Tip!

Voor een vegetarische versie kan je gegrilde paddenstoelen en asperges gebruiken.

Dit recept komt uit 'Basisboek Thailand' van Tom Kime.