Recept van de dag: pizza met pompoen, appel en rode ui
Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is.

Voor 4 pizza's
Dit heb je nodig:
Voor het deeg:
- 250 ml warm water
- 2 theelepels gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 345 g 00-bloem
- 1 theelepel zout
Voor de topping:
- 1 butternutpompoen
- olijfolie
- 4 rode uien
- 3 theelepels honing
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 4 appels (type Golden Delicious)
- 2 rode chilipepers
- 4 teentjes knoflook
- 300 g geraspte mozzarella
- enkele takjes tijm of citroentijm
- geraspte schil van 1 biocitroen
- versgemalen peper en zeezout
Zo ga je aan de slag:
Maak het deeg:
- Roer in een kommetje het warme water met de gist en de suiker door mekaar en zet het 5 minuten op een warme plaats tot het schuimig is. Roer er de olijfolie door.
- Zeef de bloem en het zout in een grote kom. Giet het gistmengsel bij de bloem en meng alles met je handen. Strooi wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg 5 minuten met je handpalmen op het werkvlak tot het glad en elastisch is.
- Bestrijk de binnenkant van een kom dun met olijfolie en leg er de deegbal in. Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plaats 45 tot 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Strooi wat bloem op het werkvlak en leg het deeg erop. Duw met je vuisten de lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in 4 porties.
- Vorm een bol van elke portie en rol ze elk tot een bal.
- Bestrijk een bakplaat met olie, leg de ballen deeg erop, dek ze af met een theedoek en laat ze op een warme plaats 15 minuten rijzen.
Maak de topping:
7. Verwarm de oven voor op 180 °C.
8. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de pompoen in fijne schijfjes en verdeel ze over de bakplaat.
9. Besprenkel ze met olijfolie en laat ze 15 minuten roosteren in de oven. Laat ze afkoelen.
10. Pel de uien en snijd ze in fijne ringen. Verhit een scheutje olijfolie
in een pan met dikke bodem en fruit de uiringen 10 tot 15 minuten op een heel zacht vuur met de honing en rodewijnazijn. Laat ze afkoelen.
11. Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
12. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze in fijne schijfjes. Verwijder de
zaadlijsten van de chilipepers en snijd ze fijn.
13. Pel de knoflook, hak hem fijn, strooi er zout over en wrijf de knoflook
fijn met het lemmet van je mes. Doe de knoflook in een kommetje en meng met 3 eetlepels olijfolie en peper.
14. Rol de ballen deeg een voor een uit tot een ovaal van 15 x 30 cm. Leg ze op een pizzabakplaat.
15. Verdeel de knoflookpasta gelijkmatig over de pizzabodem en leg er de appel,
de ui en de pompoen op. Strooi de mozzarella, de chilipeper, de tijmblaadjes en de geraspte citroenschil over.
16. Bak de pizza in 5 tot 10 minuten mooi goudbruin in de oven. Serveer er eventueel een frisse salade bij.
Tip: Als je een pizzabaksteen gebruikt, laat hem dan 15 minuten mee verwarmen in de oven op de hoogste stand.
An apple a day keeps the doctor away. Of dat gezegde waar is, laten we in het midden. Wel staat vast dat er heel wat verschillende manieren zijn om diezelfde appel in je gerechten te verwerken. De overbekende appelcake is er daar een van, maar ook brownies met appel of zelfs gazpacho van appel is een mogelijkheid. Of je kan op de laatste zomeravonden toasten met een glaasje zelfgemaakte appelcider. Al je zoete en hartige appelinspiratie vind je in dit kookboek met een wel heel toepasselijke titel.
‘Het grote appelboek’, Els Debremaeker (M-Books, € 24,99).
Verschijnt op 15 september.