Recept van de dag: poké bowl met zalm en tonijn

doorBirte Govartsop 26/05/2018

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is. Deze poké is een traditioneel gerecht uit Hawaï, waarbij vis in blokjes en groenten centraal staan.

Voor 1 persoon * bereidingstijd: 25 minuten + 10 minuten wachten

Dit heb je nodig:

  • 80 g zwarte rijst
  • 70 g zalm van sushikwaliteit
  • 70 g tonijn van sushikwaliteit
  • 1/2 avocado
  • 1 tl oranje masago (viseitjes)
  • handjevol gemengde sla
  • 1 tl zwarte/witte sesamzaadjes

Nodig voor de marinade:

• 4 el sojasaus

• 2 el sesamolie

• 2 el water

• 2 tl honing

• 2 el lente-ui, in ringen

• 2 tl zwarte/witte sesamzaadjes

Nodig voor de wasabi:

• 10 g wasabipoeder

• 20 ml water

Zo ga je aan de slag:

- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

- Snijd de zalm en tonijn met een scherp mes in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.

- Bereid de marinade in een schaal. Doe de sojasaus, sesamolie, water en honing in een kom. Meng goed met een kleine garde. Snijd de lente-ui wat fijner en voeg dit toe aan de kom. Strooi ten slotte de sesamzaadjes over het mengsel. Even goed roeren en klaar!

- Voeg de zalm- en tonijnblokjes toe aan de marinade. Meng goed zodat de marinade kan intrekken. Zet de schaal 10 minuten in de koelkast.

- Doe het wasabipoeder en het water in een kleine schaal. Roer dit met een lepel tot een gladde substantie zonder luchtbellen.

- Snijd de avocado in blokjes. Als je bevroren masago gebruikt, ontdooi die dan in heet water.

- Doe de avocadoblokjes in een kom. Voeg de gemarineerde vis toe en houd het overgebleven sap van de marinade apart. Meng de vis en de avocado.

- Doe de zwarte rijst en de gemengde sla in een kom en voeg de gemarineerde vis en de avocado toe.

- Garneer de bowl met de masago, sesamzaadjes en wat wasabi. Serveer sojasaus apart in een bakje.

Dit recept komt uit 'Het poké kookboek', Quinta en Gerrit Jan Witzel (UNIEBOEK HET SPECTRUM, € 15).