Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Recept van de dag: risotto met kip, maïs, popcorn en chorizo

doorBirte Govartsop 26/10/2017

In 'Risotto Herbekeken' verzamelde Frédéric Ravyts, bio-ingenieur in de voeding, maar liefst zestig gewone én ongewone risottorecepten. Bij dezen onze favoriet!

Dit heb je nodig:

Voor de kip:

• 1 hoeve- of maïskip

• 1 blik bier, naar eigen smaak

• 50 g chorizo, in dunne plakjes

• 2 el olijfolie

• 2 tl gerookte paprika

• 1 tl chilipoeder

• 1/2 tl korianderpoeder

• 1 tl bruine suiker

• peper en zout

Voor de popcorn:

• 2 el olijfolie

• 30 g popcornmaïs

• snufje zout

Voor de risotto:

• 750 ml kippenbouillon

• 2 el olijfolie

• 1 ajuin, fijngesnipperd

• 1 teentje knoflook, fijngesneden

• 240 g risottorijst

• 1 dl fruitige, witte wijn

• 2 tl kurkuma

• klontje boter

• 400 g maïs uit blik

• 50 g chorizo, in blokjes

• 30 g pecorino, geraspt

• peper en zout

Voor de afwerking:

• enkele takjes munt

• enkele kerstomaatjes, in partjes


Zo ga je aan de slag:

Maak de kip:

1. Maak het vel van de kip aan de borst en aan de poten voorzichtig los door er met je vingers of een lepel tussen te gaan. Plaats de plakjes chorizo tussen het vlees en het vel.

2. Meng de olijfolie met de kruiden en de suiker en wrijf de kip hiermee in met behulp van een kwast.

3. Consumeer de helft van het blikje bier en zet er de kip met de buikopening recht op.

4. Gebruik een gesloten barbecue waar je de kip op het blik, liefst via indirecte warmte, ongeveer 1 uur laat garen (plaats de kolen aan de buitenkant en niet rechtstreeks onder de kip). Strijk de kip halverwege de gaartijd opnieuw in met olijfolie.

Maak de popcorn:

5. Neem een hoge pot en verwarm hierin de olijfolie op hoog vuur.

6. Leg 2 maïskorrels in de pot en wacht tot ze poffen.

7. Voeg dan pas de overige korrels toe, zet het vuur een tikje lager en laat poffen. Hierbij mag je de pot altijd even schudden.

8. Bestrooi met een beetje zout.

Maak de risotto:

9. Breng de bouillon aan de kook in een kookpot.

10. Verwarm een scheut olijfolie in een tweede kookpot of een pan, fruit de ajuin enkele minuten en vervolgens ook de knoflook enkele seconden, alvorens de rijst toe te voegen.

11. Roerbak tot de rijst glazig is, blus met de witte wijn, voeg de kurkuma toe en laat inkoken op een matig vuur.

12. Voeg de bouillon toe tot de rijst net ondergedompeld is en laat opnieuw inkoken - herhaal dit proces tot de rijst gaar is.

13. Haal de pot van het vuur, kruid af met peper en zout en voeg de boter, maïs, chorizo en pecorino al roerend toe.

Werk af:

14. Hak de munt grof en verdeel met de kerstomaatjes over de risotto.

Tip: in plaats van maïs uit blik kan je evengoed een halve maïskolf per persoon voorzien die je meegrilt op de barbecue.