Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Recept van de dag: toast van zoete aardappel

doorNele Annemansop 20/07/2019

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is. Vandaag op het menu: een hartig ontbijt. Deze toast van zoete aardappel met avocado is lekker voedzaam en een gezond alternatief voor brood. Gewoon even in de broodrooster of oven en klaar is Kees!

© Heikki Verdurme

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 rijpe avocado, schijfjes
  • 2 eieren (of gebakken tempé)
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zeezout

Zo ga je aan de slag:

1. Biologische zoete aardappelen hoef je niet te schillen, want de buitenste rand bevat veel smaak en mineralen. Gewoon even spoelen en drogen.

2. Snijd de zoete aardappel in dunne schijfjes van 0,5 centimeter. Stop ze in de broodrooster op de hoogste stand. Toast drie à vier keer tot de zoete aardappel zacht genoeg is.

3. Je kan deze toast ook in de oven maken door de zoete aardappel 5 à 10 minuten te laten roosteren met eventueel wat kokos- of olijfolie.

4. Breng ondertussen wat water aan de kook en leg de eitjes er 5 (zachtgekookt) à 6 (halfzacht) minuten in. Je kan ze ook pocheren.

5. Serveer de toast van zoete aardappel met schijfjes avocado, ei en eventueel wat kort aangebakken boerenkool. Breng op smaak met peper, zout en extra vierge olijfolie.

6. Voor een vegan versie: vervang het ei door gebakken tempé.

Meer inspiratie nodig? Dit recept komt uit 'Het keto plan' van Julie Van den Kerchove (Lannoo, € 24,99).