Suikervrij dessert? Dit exotisch toetje zonder geraffineerde suiker maak je makkelijk zelf

doorValérie Wautersop 11/06/2018

Belgische desserts schuiven we graag aan de kant voor deze Turkse klassieker: baklava! Het dessert met bladerdeeg, noten en siroop is zacht en zoet, maar bevat geen geraffineerde suikers. Honing en sinaasappelsap zorgen voor smaak en maken het gebakje heerlijk smeuïg.

Dit heb je nodig voor ongeveer 18 koekjes:
50 g boter
100 g amandelen
100 g walnoten
75 ml honing
1 sinaasappel, geraspt
zout
1 vel bladerdeeg
Voor de siroop
30 ml honing
100 ml sinaasappelsap

Zo ga je aan de slag:
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Hak de noten fijn en meng ze met de honing, de sinaasappelzeste en een snufje zout.
3. Smelt de boter. Ontrol de bladerdeeg, bestrijk met de gesmolten boter en bestrooi met het notenmengsel.
4. Rol het bladerdeeg voorzichtig op tot een grote sigaar. Snijd vervolgens in plakjes van ongeveer 1 cm.
5. Leg de plakjes voorzichtig op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak in ongeveer 15 à 20 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin zijn.
6. Maak ondertussen de siroop door het sinaasappelsap en de honing op een matig vuur aan de kook te brengen. Laat enkele minuten indikken.
7. Leg de warme koekjes op een groot bord en besprenkel met de siroop.