Tournée Minérale! Dit zijn de lekkerste mocktails

doorLieve Claeysop 07/02/2017

Doe jij mee aan Tournée Minérale en voel je toch wat gemis aan je occasionele glas alcohol? Met deze drie smaakvolle mocktails counter je in een handomdraai dat dipje!

Ginger spritz
Voor ca. 185 ml

Dit heb je nodig: 75 ml alcoholvrije schuimwijn, 50 ml ginger ale (Canada Dry, Schweppes, Fever Tree …), 60 ml vers citroensap of 40 ml vers limoensap

Meng de wijn met de ginger ale en het citrussap. Giet in een champagneglas.

Werk af met een reepje of blokje (gekonfijte) gember en een schijfje biocitroen of biolimoen.
Als je de smaak van de gember te overheersend vindt, voeg dan nog versgeperst sinaasappelsap naar smaak toe.

Just beet it
Voor ca. 120 ml

Dit heb je nodig: 150 g rode biet, 300 g veenbessen, cuberdonsiroop*, ijsblokken

Cuberdonsiroop: Snijd 200 g cuberdons in stukjes. Verwarm 100 ml water en de snoepjes in een steelpannetje. Laat het mengsel opkoken tot de snoepjes smelten en stroperig worden. Giet de siroop in een steriele fles met stop of in een jampot en laat ze afkoelen. Bewaar ze in de koelkast.

Schil de rode bieten, snijd ze in stukjes en doe ze in de sapcentrifuge. Doe de veenbessen in de sapcentrifuge. Meet van beide sappen dezelfde hoeveelheid af, meng ze en voeg per 30 ml sap 1 ml cuberdonsiroop toe. Meng goed. Vul een glas voor de helft met ijsblokken en giet het mengsel erbij.

Werk af met cayennepeper en een paar druppels balsamicosiroop of met gebakken peperkoekblokjes op een prikker, afgewisseld met blokjes stilton.

Blue munch
Voor 1 punchkom (ca. 2 l)

Dit heb je nodig: 400 ml vers sap van blauwe druiven, 400 g half ontdooide bosbessen uit de diepvries, 1 l tonic (bijvoorbeeld Schweppes), ijsblokken

Pers de druiven in een sapcentrifuge. Blender de bosbessen glad. Doe het druivensap erbij en mix tot alles zich mooi vermengd heeft. Doe het sap in de punchkom, voeg de tonic toe, meng goed en serveer onmiddellijk. Doe in elk glaasje een ijsblokje en giet de munch erop.

Werk af met een schijfje biolimoen.

Meer recepten vind je in het boek ‘100 mocktails, 0% alcohol, 100% smaak’ van Hilde Deweer (M-Books, € 19,99).