Voor eens en altijd: mag je de korst van je kaas opeten?

doorLaurane Berkeinop 02/07/2019

Bij sommige kazen smaakt de korst heerlijk, terwijl die bij andere kazen soms niet te eten is. Maar welke schil kan je nu wel en niet opeten?

Wist je dat je bij het merendeel van de kaaskorsten best op gevoel beslist of je de korst al dan niet opeet? Wanneer de geur en de smaak van de korst oké lijken, dan mag je de korst waarschijnlijk -zonder risico- opeten. Om je neus en smaakpapillen toch wat bij te staan, zochten wij voor jullie de algemene regels op, om discussies aan tafel voortaan te vermijden.

1. Zachte kaas

Bij zo goed als alle zachte kazen is de korst eetbaar. Voorbeelden zijn Camembert, Brie en verschillende schimmelkazen. Enkel wanneer de korst ook zwarte schimmel bevat, snij je die het best van je kaas.

2. Kazen met een plastic korst

Gouda, Edammer en Emmentaler hebben vaak een plastic korst om te voorkomen dat de kaas tijdens het rijpen uitdroogt. Er wordt sterk afgeraden om deze schil op te eten, maar de kaaslaag direct onder het plastic laagje mag je dan weer wel opeten.

3. Stinkkaas

Je kent ze wel, de kazen die je uit de verpakking haalt en waarbij direct een vieze geur vrijkomt. Nochtans zijn stinkkazen vaak de lekkerste kazen, en jawel, je mag de korst ervan ook opeten! De korst heeft meestal zelfs het beste aroma, maar omdat ze wat zoutig kan smaken belandt ze vaak in de vuilbak.

4. Kaas met aan askorst

Bij kazen als Morbier wordt de korst vaak weggesmeten, omdat de zwarte dikke schil doet vermoeden dat ze niet eetbaar is. Nochtans helpt de as van die korst om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen, en wordt er dus sterk aanbevolen om die korst wél op te eten!

In principe kan het opeten van een kaaskorst zelden voor gezondheidsproblemen zorgen. Meestal wordt de korst van de kaas gesneden, omdat de smaak ervan minder goed is dan de smaak van de kaas zelf. Korsten zijn zelden giftig, hoogstens wat vettiger dan de gewone kaas. Heel zelden kan de kaaskorst een bacteriële besmetting veroorzaken, maar omdat bij zwangere vrouwen een besmetting ernstige gevolgen kan hebben, wordt hen aangeraden om tijdens hun zwangerschap de kaaskorst altijd te weigeren.