Voor eens en voor altijd: dit is de reden waarom een crashdieet niet werkt
De wens om wat kilo's te vermageren voert menig lijstje met goede voornemens aan. Maar bezint eer ge (te streng) begint: met te strenge diëten bereik je immers net het omgekeerde, aldus onze experte.

Het lijkt te mooi om waar te zijn: enkele weken op je tanden bijten tijdens een sapkuur of soepdieet, zodat je in sneltempo de kilo's er af ziet vliegen. En dat is het ook. Anders dan beweerd wordt, duwt zo'n tijdelijk vasten je metabolisme helemaal niet in overdrive. Het omgekeerde is immers waar, wat het crashdieet meteen tot een recept voor mislukking maakt. Diëtiste Elien Aerts: ‘Je lichaam gaat als het ware rantsoeneren. De te kleine porties worden de nieuwe standaard, waardoor je stofwisseling enorm vertraagt. Het gevreesde jojo-effect loert om de hoek: zodra je weer normaal eet, zal je lijf al die extra voedingsstoffen als overvloedig beschouwen en omzetten in extra vet. Om die reden zijn radicale veranderingen in je eetpatroon sowieso te vermijden.’
Wat wel helpt? Het enige dat je echt sneller doet verteren, is beweging. Daarvoor hoef je niet eens naar de sportclub. Even rechtstaand vergaderen na de lunch, 's avonds de hond uitlaten of zelfs een uur rechtstaand strijken: nuttig voor jou en voor je lijf.