Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Voor eens en voor altijd: wat is gluten nu eigenlijk?

doorBirte Govartsop 16/05/2017

Vandaag is het Internationale Dag van de Coeliakie of glutenintolerantie. Maar wat is gluten precies? En mag je het zomaar schrappen of niet? Het antwoord vind je hier.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in een aantal graansoorten, namelijk tarwe, rogge, gerst, haver en de minder bekende soorten kamut en spelt. Ook alles wat van deze granen gemaakt wordt – denk aan pasta, brood of koekjes – bevat gluten. Vaak zitten er ook gluten ‘verstopt’ in producten waarin je ze niet meteen verwacht. Zo wordt in kant-en-klare soepen en sauzen vaak tarwezetmeel als bindmiddel gebruikt en ook heel wat bouillonblokjes, bereide vleeswaren en bier bevatten gluten.

Deskundigen waarschuwen dat je best twee keer nadenkt vooraleer je gluten zonder reden uit je menu schrapt. Ten eerste loop je een aanzienlijk risico bepaalde vitaminen en mineralen te mislopen die vooral in glutenrijke voeding aanwezig zijn. Het gaat dan vooral om voedingsvezels, vitamine B1, foliumzuur en jodium.
Daarnaast bevatten glutenvrije producten vaak ook meer suiker en vet dan de reguliere variant. Die grotere hoeveelheden worden er aan toegevoegd om de smaak te verbeteren en bijvoorbeeld een droog mondgevoel tegen te gaan. Meer smaak dus, maar ook meer calorieën.

Meer informatie, tips van ervaringsdeskundigen én lekkere glutenvrije adresjes vind je op www.coeliakie.be.