Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom het slim is om zaden en pitten over je maaltijden te strooien

doorLieve Claeysop 18/04/2017

In steeds meer recepten vind je ze terug: zaden en pitten. Maar waarom zou je die vaak minuscule korreltjes ook effectief gebruiken? Wel, daarom!

Zaden en pitten behoren tot de familie van de noten, met dat grote voordeel dat ze veel minder vet bevatten. Je kan ze bijvoorbeeld als smaakmaker gebruiken, want sommige hebben een best opvallende smaak. Maar een nog veel belangrijkere reden om ze over je gerechten te strooien, is dat ze ook heel wat gezonde voedingsstoffen kunnen aanleveren.

Pompoenpitten zitten bijvoorbeeld boordevol mineralen zoals fosfor, ijzer, magnesium en zink. Daarnaast bevatten ze ook veel spoorelementen. Dat zijn ook mineralen, maar we hebben ze maar in hele kleine hoeveelheden – ‘sporen’ – nodig. Door hun samenstelling zijn pompoenpitten een meerwaarde voor ons hele lichaam, zowel voor de werking van ons zenuwstelsel als voor de gezondheid van onze botten, voor een goed bloedtransport ...

Sesamzaad zit dan weer boordevol calcium. Sesamzaad kan dus een goed alternatief zijn als je geen koemelk wil of kan gebruiken. In sesamzaad zit maar liefst 131 milligram calcium per 100 gram; in halfvolle melk is dat zo’n 123 milligram per 100 milliliter.

Chiazaad is vooral een goede bron van omega 3. Er zou zelfs tien keer meer omega 3 in zitten dan in zalm. Het is ook rijk aan vezels.

Lijnzaad wordt aangeraden aan wie vaak last heeft van constipatie, omdat het veel vezels bevat. 100 gram lijnzaad bevat 33 gram vezels, terwijl in 100 gram volkorenbrood 6,6 gram vezels zit. Lijnzaad vind je in twee versies in de winkel: de gewone korrels en gebroken lijnzaad. Als je het gebruikt om constipatie te bestrijden, dan kan je het best voor de volle zaadjes kiezen. Naast de vezels zit daarin nog een soort van slijmachtige stof, die je darmen als het ware smeert. In gebroken lijnzaad is dat slijm verwijderd.

Zonnebloempitten zijn ten slotte een goede bron van de B-vitamines, die een belangrijke rol spelen in onze stofwisseling en zorgen voor een goede werking van ons zenuwstelsel.