Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom je slechtgezind wordt van fastfood

doorNele Annemansop 20/06/2020

Toegegeven: ons kan je altijd plezier doen met een lekkere portie friet - mét mayonaise. Helaas ebt dat gelukkige gevoel razendsnel weg zodra dat pakje leeg is (byebye dieetinspanningen). Maar volgens Rachel Kelly, auteur van het boek ‘The Happiness Diet’, heeft fastfood ook echt een negatieve invloed op je humeur.

Die heerlijke pizza Hawaï of je portie friet met een cheeseburger of kippennuggets mogen dan wel vol enthousiasme naar binnen gaan, erg gelukkig word je er niet van. ‘Fastfood zit immers boordevol transvetten die de balans van de omega 3-vetzuren in het lichaam verstoren. Nochtans zijn die erg belangrijk voor een goede werking van je hersenen én je humeur’, aldus Kelly. Zo zorgen ze voor een goede bloedcirculatie in de hersenen waardoor de communicatie tussen de (feelgood-)neurotransmitters optimaal verloopt, verhogen ze het serotinegehalte (je gelukshormoon) en verkleinen ze het risico op depressie.

‘Pessimisme, depressie, agressie … allemaal kunnen ze het gevolg zijn van te weinig omega 3-vetzuren’, vertelt Kelly.

En volgens haar heeft niet alleen fastfood een negatieve invloed op je humeur. Ook koolzuurhoudende dranken zouden je slechtgezind maken. ‘Lightfrisdranken bevatten de kunstmatige zoetstof aspartaam. Uit sommige wetenschappelijke studies blijkt dat een bepaald aminozuur in aspartaam in staat is om de productie van serotonine te vertragen.'

Mag je dan nooit meer eens zondigen? Natuurlijk wel! En geniet er ook van! Weet alleen dat je je achteraf misschien een beetje minder goed kan voelen dan op het moment dat ze je die heerlijke maaltijd voorschotelde.