Zes feiten en fabels over chocolade

doorLaurane Berkeinop 27/06/2019

Maakt chocolade echt gelukkig? Is diezelfde lekkernij -helaas- ook een uitlokker van puisten? En word je echt dik als je er te veel van eet? Wij plaatsen voor jullie zes feiten en fabels over chocolade op een rij!

1. Chocolade veroorzaakt acne: fabel

Lange tijd werd beweerd dat cacao een uitlokker van puisten was. Hier zijn er al verschillende onderzoeken naar gebeurd, en de uitspraak blijkt -gelukkig- een fabel te zijn!

2. Donkere chocolade is het gezondst: feit

Donkere chocolade telt én minder calorieën dan melkchocolade, én meer cacao. Cacao bevat antioxidanten die ons immuunsysteem versterken en onze bloedvaten beschermen. Melkchocolade bevat wel meer calcium dan zwarte chocolade, en calcium beschermt dan weer je botten en gewrichten.

3. Chocolade is verslavend: fabel

Chocolade is echt niet verslavend, hoe vaak het tegendeel ook beweerd wordt. Chocolade bevat namelijk te weinig stoffen om er echt verslavende effecten van te ondervinden. Omdat chocolade ons een goed gevoel geeft -door zijn smaak, structuur en aroma- gaan we wel snel naar de zoetigheid grijpen wanneer we een zwak moment hebben. Hierdoor krijgen we al vaak het gedacht dat we verslaafd zijn aan chocolade.

4. Chocolade maakt je dik: feit

Chocolade -en dan vooral melkchocolade- is een echte caloriebom. Indien je dagelijks veel chocolade consumeert, kan je dus inderdaad verdikken.

5. Chocolade is gezond: feit & fabel

Chocolade bevat flavonoïden, dat zijn antioxidanten die voornamelijk voorkomen in groenten en fruit. Flavonoïden beschermen onze bloedvaten en ze versterken ons immuunsysteem. Helaas bevat chocolade ook veel suiker, en dat is dan weer slecht voor ons hart.

6. Chocolade verzacht pijn: feit

Chocolade bevat stoffen als fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan, en die stoffen werken enerzijds als een natuurlijke pijnstiller, anderzijds zorgen die stoffen er ook voor dat we ons beter in ons vel voelen en dat ons humeur verbetert.