Zo voorkom je dat je avocado bruin wordt

doorValérie Wautersop 16/10/2020

Avocado’s zijn overheerlijk, maar jammer genoeg worden ze eens aangesneden quasi onmiddellijk bruin. Goed Gevoel to the rescue!

De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt. Gelukkig is een avocado niet helemaal verloren eens de bovenkant bruin ziet. De groene delen onder het bruine laagje zijn immers nog wel perfect eetbaar. Snij de aangetaste delen van de avocado in dat geval gewoon weg, en eet de overschot gewoon op. 

Omdat voorkomen natuurlijk nog steeds beter is dan genezen is het belangrijk om in de eerste plaats te beletten dat die avocado van kleur verandert. En dat is makkelijker dan je denkt. Door een aangesneden avocado te besprenkelen met het sap van een citroen of limoen voorkom je dat het enzym dat ervoor zorgt dat een avocado bruin wordt zijn werk kan doen. Daarom is het aangewezen om in je guacamole altijd een beetje citroen- of limoensap te verwerken.

Een andere manier om oxidatie te voorkomen is door je avocado af te schermen van de lucht door hem in vershoudfolie te wikkelen. Dit trucje werkt alleen wanneer je de folie strak rond de avocado wikkelt, zodat hij volledig luchtdicht verpakt is. Bij een halve avocado is dat tamelijk makkelijk, maar wanneer je bijvoorbeeld geplette avocado wil verpakken ligt dat al iets moeilijker. Span in dat geval de vershoudfolie niet gewoon over de bovenkant van het kommetje waarin de avocado ligt, maar duw deze rechtstreeks op het oppervlak van de geplette avocado’s. Extra tip voor wie gehalveerde avocado’s mooi groen wil houden: verwijder nooit de pit voor je ze in vershoudfolie wikkelt. Een avocadopit werkt immers als natuurlijke barrière tegen oxidatie, waardoor je ze maar beter mooi kan laten zitten.