Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo weet je of een avocado rijp is

doorJana Van himbeeckop 12/04/2019

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je snijdt een avocado aan en die blijkt helemaal niet rijp te zijn, of net overrijp. Met de volgende tips weet je zo wanneer een avocado klaar is om op te eten, zonder een mes te gebruiken.

1. Kijk naar de kleur
Dit is de meest bekende truc, maar hij werkt niet altijd. Een bruine avocado is meestal rijper dan een groene maar soms is het ook andersom. Verwarrend! De kleur van de schil kan dus een indicatie zijn van de rijpheid maar pas voor de zekerheid ook onze volgende twee trucjes toe.

2. Duw lichtjes op de schil
Knijp zachtjes in de avocado. Een vrucht die nog niet rijp is, zal hard aanvoelen. Een vrucht die rijp is, kan je een beetje induwen. Een overrijpe avocado voelt dan weer heel zacht aan. Maar ook hier kunnen uitzonderingen voorkomen.

3. Trek het steeltje eraf
De beste truc om te checken of een avocado klaar is om op te eten, is door het steeltje aan de bovenkant eraf te trekken. Komt dat steeltje er niet gemakkelijk af, dan kan je de avocado best nog enkele dagen verder laten rijpen. Kan je het steeltje er wel gemakkelijk aftrekken maar is het kuiltje eronder bruin, dan is de vrucht vanbinnen ook bruin en dus overrijp. Is het kuiltje mooi groen, dan heb je een goede rijpe avocado vast!