Zorgkost van Sandra Bekkari: powerlasagne met zalm
Een crisis haalt gelukkig ook het beste uit ons naar boven. Buren, vrienden, familie: we dragen zorg voor elkaar. Door boodschappen te doen of een maaltijd aan de voordeur achter te laten. Van lekker eten gaat een grote troost uit, net als van koken voor geliefden. Deze gerechten zijn snel klaar, en voedzaam én gezond voor mensen die weer op krachten moeten komen. De ideale zorgkost.

MINDER DAN 30 MINUTEN + 20 MINUTEN IN DE OVEN
VOOR 3 PORTIES
Ingrediënten:
• 250 g ricotta
• 6 zongedroogde tomaatjes
• enkele blaadjes vers basilicum
• peper en zout
• 200 g spinazie
• olijfolie
• 1 courgette
• 9 verse volkoren lasagnevellen
(of kook harde lasagnevellen eerst beetgaar) • 6 sneetjes gerookte zalm
• 3 el gratinkaas
• 3 el amandelschilfers
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Mix de ricotta met de zongedroogde tomaatjes en het basilicum. Kruid met peper en zout.
2. Stoof de spinazie kort aan in wat olijfolie en kruid met peper en zout.
3. Snij dunne linten van de courgettes met behulp van een dunschiller.
4. Neem een ovenschaal en bedruppel ze met wat olijfolie. Leg er drie lasagnevellen naast elkaar in zonder dat ze elkaar overlappen; zo kan je aparte lasagneporties maken.
5. Bestrijk de lasagnevellen met een beetje van het ricotta- mengsel. Leg er dan wat courgettelinten op, een sneetje gerookte zalm en wat gestoofde spinazie. Herhaal dit en eindig met een lasagnevel dat je bestrijkt met het overige ricottamengsel. Strooi er de gratinkaas en de amandelschilfers over en gaar de lasagne ongeveer 20 minuten in de oven.
TIP: Je kan de helft van de pastavellen vervangen door plakjes courgette, zo wordt het gerecht nog rijker aan groenten. Maar laat niet alle volkorenpasta achterwege: iemand die herstelt van een virus kan beter niet een koolhydraatarm dieet volgen. Ook een optie: een beetje volkorenbrood of quinoa als bijgerecht.