Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

1 bed, 2 dekens: is deze Scandinavische slaapmethode beter voor je nachtrust?

doorLiesbeth De Corteop 22/02/2021

Een gelukzalige nachtrust, dat is voor sommigen jammer genoeg een ver-van-mijn-bedshow. Gesnurk, het gewoel van de partner of de strijd om het donsdeken houdt hen elke nacht opnieuw wakker. Een mogelijke oplossing? Twee aparte donsdekens gebruiken.

Tijdens koude winternachten kan het deugd doen om lepeltje-lepeltje te liggen. Maar de ganse nacht innig verstrengeld de slaap proberen te vatten? Het is een mission impossible waar zelfs Tom Cruise zich niet aan zou wagen. Net om die reden is het in Scandinavische landen ingeburgerd dat mensen hun bed dekken met twee donsdekens. En steeds meer Belgen doen het blijkbaar ook. 

Stoorzender

Cijfers zijn er niet, maar Annelies Smolders - psycholoog en slaapexpert die de online slaaptraining Start To Sleep ontwikkelde - heeft de trend ook al opgemerkt. “Ik zie heel wat mensen die bewust investeren in een brede matras of twee dekens”, vertelt ze ons. Niet zo vreemd, want samen slapen is één van de grootste verstoorders van je nachtrust. “Een bedpartner die snurkt, hoest of tandenknarst kan je wekken. Evengoed zijn er koppels die discussies hebben omdat de ene steeds aan de haal gaat met het deken. Of de partner wil indommelen onder een warm deken, terwijl jij het liever wat frisser hebt. Of de één slaapt graag met het raam open, terwijl man- of vrouwlief het dan te koud heeft.”

Idealiter slapen we beter solo, zonder een stoorzender in de buurt. Maar dat druist in tegen de romantische norm. ‘Een koppel dat apart slaapt? Dan zal er wel iets scheef zitten in de relatie’, zo wordt vaak geredeneerd. Smolders: “Het gebruik van twee aparte dekens kan een goede tussenoplossing zijn. Lost dat het probleem niet op? Dan kunnen oordopjes op maat of een oogmasker soelaas bieden.” 

Net goed voor je seksleven

Wie alle truken van de foor heeft uitgeprobeerd en toch nog elke nacht naar het plafond ligt te staren, kan zich terugtrekken in een gescheiden slaapkamer. Zijn zulke aparte kamers een doodsteek voor je relatie? Nee, stelt Smolders resoluut. “Een slaaptekort is pas desastreus voor je seksleven. Als je oververmoeid bent, zit een vrijpartij er niet meteen in. Meer zelfs: wie zich ergert aan de bedpartner, zal zo snel mogelijk naar dromenland willen vertrekken. Dan is er vaak geen ruimte voor intimiteit. Door apart te slapen, vinden koppels het net leuker om elkaars gezelschap op te zoeken”, legt de expert uit. 

Het is wel belangrijk dat je als koppel goede afspraken maakt. “Dat geldt eigenlijk sowieso voor koppels die het verliefde stadium gepasseerd zijn. Seks en intimiteit komt niet toevallig uit de lucht vallen omdat je naast elkaar ligt. Je moet er moeite in steken. Spreek af om ’s avonds nog wat langer te knuffelen of kruip ’s ochtends samen in bed. Op die manier zal apart slapen je relatie alleen maar ten goede komen.”