3 dingen die je altijd door een dermatoloog moet laten controleren

doorNele Annemansop 12/07/2019

Natuurlijk hoef je niet elke dag elke vierkante centimeter van je lichaam te controleren (oef!). Maar als je een van deze drie dingen opmerkt, raadpleeg je beter wel zo snel mogelijk een dermatoloog.

1. Ga bij een dermatoloog … als je een vlekje ontdekt dat groter is geworden
Als je merkt dat er vlekje op je lichaam langzaam groeit, laat het dan zeker controleren door je dermatoloog. Een groter wordende vlek kan namelijk wijzen op een plaveisel- of basaalcelcarcinoom, twee veelvoorkomende vormen van huidkanker.

2. Ga bij een dermatoloog … als je bepaalde soorten moedervlekken hebt
Sommige moedervlekken hebben een aantal waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op de ontwikkeling van een melanoom. Om je moedervlekken te controleren kan je ze onderwerpen aan de Engelstalige ABCDE-test. A staat voor asymmetry: als de moedervlek niet symmetrisch is en dus geen mooie cirkel of ovaal vormt, B voor border: als de rand grillig of onregelmatig is, C voor color: als de kleur van de moedervlek veranderd is, D voor diameter: als de moedervlek een grotere doorsnede heeft dan zes millimeter, E voor elevation: als er een verandering optreedt.

Helaas wil dat niet zeggen dat een kleine, cirkelvormige, zwarte moedervlek van twee millimeter geen melanoom kan zijn. Als je veel moedervlekken hebt, laat je je daarom beter regelmatig controleren door een dermatoloog.

3. Ga bij een dermatoloog ... als je vreemde bobbels of korstjes voelt
Je herkent het vast wel: plots zie je een klein schilferig vlekje waarvan je je eigenlijk niet kan herinneren hoe het er gekomen is. Meestal is dat geen reden tot paniek en verdwijnt het ook weer gewoon vanzelf. Maar in zeldzame gevallen is er wel meer aan de hand. Als het schilferige vlekje bijvoorbeeld niet weggaat, zou het een teken kunnen zijn van een plaveisel- of basaalcelcarcinoom. Daarnaast kan het vlekje ook beginnen te bloeden, jeuken of afpellen. Laat het vlekje zeker controleren als het na zes tot acht weken nog niet weg is.

En in tussentijd, vooral niet vergeten om te smeren, smeren, smeren!