3 redenen waarom je zo vaak moet plassen

doorNele Annemansop 07/06/2019

Heb jij ook het gevoel dat je wel érg veel bezoekjes aan het kleinste kamertje moet maken? Plassen doet iedereen, maar als het zo vaak gebeurt dat het je leven verstoord is er misschien meer aan de hand. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken.

Hoe vaak is normaal?

Normaal gezien ga je zes tot acht keer per dag plassen, al verschilt dat van persoon tot persoon. Als je merkt dat je vaker een bezoekje moet brengen aan het toilet, of als je altijd maar kleine hoeveelheden plast, dan is er misschien meer aan de hand. Zwangerschap is een gekende boosdoener, maar als je niet in blijde verwachting bent, kunnen deze drie oorzaken de schuldige zijn.

1. Een urineweginfectie

Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende oorzaken van je vele toiletbezoekjes. Het plassen gaat dan vaak gepaard met pijn, een branderig gevoel en een aandrang om te plassen. Als je pijn ervaart tijdens het plassen, raadpleeg dan je arts. Een blaasontsteking kan makkelijk door de dokter gediagnosticeerd en verholpen worden met antibiotica.

2. Een overactieve blaas

Een andere veel voorkomende oorzaak is een overactieve blaas. Dat syndroom is meestal pijnloos, maar kan wel erg hinderlijk zijn voor wie er last van heeft. Bij een overactieve blaas ervaar je een uitgesproken plasdrang en moet je meer dan acht keer per dag plassen en meer dan twee keer per nacht. Soms gaat de aandoening ook gepaard met ongewild plassen. Laat je klachten altijd controleren door een arts om andere aandoeningen zoals diabetes, blaaskanker, blaasontsteking, verzakking van de blaas en gezwellen in het bekken uit te sluiten.

3. Je voeding

Tot slot kan ook je voeding een invloed hebben op je plasgedrag. Dit zijn de meest gekende boosdoeners:

  • Cafeïne. Cafeïne stimuleert niet alleen de blaasfunctie, maar wordt ook beschouwd als een diureticum of vochtafdrijvend middel.
  • Alcohol. Je glaasje wijn, cocktail of biertje hebben een gelijkaardig effect als cafeïnehoudende dranken: ze stimuleren de blaas en werken als een diureticum.
  • Pikante voeding. Ja, het nieuws wordt nog slechter. Sommige studies tonen immers aan dat gekruid voedsel de bekleding van de blaas kan irriteren.
  • Zuur voedsel. Net zoals pikante voeding kan het je blaas prikkelen en verstoren.