Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

4 dingen die je voeten je vertellen over je gezondheid

doorNele Annemansop 16/01/2020

Heb jij vaak last van koude voeten of krampen in je voet? Hier lees je wat jouw voetsymptomen betekenen.

1. Koude voeten
Kunnen wijzen op: hypothyreoïdie
Ben jij altijd op zoek naar warme sokken om je verkleumde voeten te verwarmen? Dan lijd je misschien aan hypothyreoïdie. Dat is een aandoening waarbij de schildklier bepaalde hormonen, die helpen bij regulering van je stofwisseling, niet genoeg produceert. Dat tekort aan bepaalde schildklierhormonen kan zich uiten in koude handen en voeten.

2. Gele teennagels
Kunnen wijzen op: het gele-nagel-syndroom
De vergeling van nagels wordt meestal veroorzaakt door een lichte, behandelbare schimmelinfectie. Maar in zeldzame gevallen kan het ook een teken zijn van het gele-nagel-syndroom. Die aandoening wordt in verband gebracht met ademhalingsproblemen en lymfoedeem. De oorzaak van deze nagelverandering is niet bekend.

3. Een vergrote grote teen
Kan wijzen op: jicht
Jicht is een pijnlijke ontsteking die ontstaat als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. Nog voor onbekende redenen ontwikkelt die plaatselijke opeenhoping van urinezuurkristallen zich vaak in het gewricht van de grote teen.

4. Voetkrampen
Kunnen wijzen op: een verstoord kaliumgehalte
Voetkrampen kunnen allerlei oorzaken hebben. Een van de belangrijkste daarvan is een verstoord kaliumgehalte. Zodra de spierkrampen- of pijn ook overdag voorkomen, of regelmatig zonder voorafgaande inspanning, ga dan zeker langs je arts. Dat kan een alarmsignaal zijn voor een verstopt bloedvat.