Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

4 op de 10 Belgen hebben keratosis pilaris of ‘strawberry skin’. Dermatoloog geeft tips tegen deze kleine rode bultjes

doorKato Zweegersop 19/07/2022

Zelfs met deze zomerse temperaturen kijkt niet iedereen ernaar uit om met blote armen en benen buiten te komen. Maar liefst 40 procent van de Belgen heeft namelijk ‘keratosis pilaris’, een huidaandoening die zorgt voor kleine, rode bultjes op de huid. ‘Strawberry legs’ heet het ook, of ‘kippenvel’. Dermatoloog Thomas Maselis legt uit hoe je ervan af raakt en tipt geschikte producten. “Houd de behandeling vol die bij jou past, want zodra je stopt, keren de bultjes terug.” 

Redactrice Kato: Al jaar en dag voelt de achterkant van mijn benen en bovenarmen als schuurpapier en lijkt het roder. Ik dacht altijd dat ik de enige was met zo’n ruwe huid. Maar daarin was ik grondig fout. Maar liefst 40 procent van de bevolking heeft net als ik keratosis pilaris of ‘strawberry legs’.

Dermatoloog Thomas Maselis weet meteen waarover ik het heb. “Keratosis pilaris is een genetische huidaandoening waarbij keratine (lichaamseigen eiwitpropjes, red.) zich ophoopt rond de haarzakjes op de bovenkant van de bovenbenen en armen, en soms ook op de wangen. Doordat er een keratinekegeltje rond de haarzakjes groeit, voelt het alsof er een klein bolletje boven het huidoppervlak uitsteekt. Vaak ontsteekt dat bolletje ook, waardoor de huid rond het haarzakje rood wordt. Gelukkig valt de aandoening wel te verbeteren.”

Dag droge huid, hallo zon

Keratosis pilaris komt voor bij mensen met een droge huid. “Zowel mannen als vrouwen van alle rassen hebben er last van. Maar vrouwen schenken er in het algemeen meer aandacht aan”, lacht dr. Maselis. “Al hebben mannen meestal ook meer haargroei, waardoor je het bij hen minder ziet.”

Ook bij kinderen komt de aandoening vaak voor. Maar liefst 50 tot 80 procent krijgt ermee te maken. “Dat percentage ligt zo hoog omdat de huid van jonge kinderen minder huidsmeer aanmaakt en dus minder gehydrateerd is. Zodra ze in de puberteit belanden, wordt de aandoening beter.”

Maar niet enkel leeftijd heeft een invloed op keratosis pilaris. Ook de seizoenen. “In de zomer is de aandoening veel minder zichtbaar dan in de winter. De zon maakt onze opperhuid namelijk tot zes keer dikker. De keratinetopjes verzinken dan in een eeltlaag en trekken weg. Ook wordt je huid bruiner, waardoor de ontstoken haarzakjes minder zichtbaar zijn.”

Behandelingen: van scrubben tot een pot zure room

Helaas verdwijnt keratosis pilaris nooit voorgoed. Het voordeel daarentegen is dat er naast de zon wél heel wat middelen zijn die de huidaandoening verbeteren. Maselis: “Je kan je huid scrubben of hydrateren. Ik schrijf dan producten voor die de stoffen ureum of fruitzuur bevatten. Die verzachten de keratine, waardoor de bultjes vanzelf afslijten. Als de haarzakjes ontstoken zijn, dan raad ik een crème aan op hydraterende basis waar een beetje hydrocortisone en ureum in verwerkt is. Die zalf kan je op voorschrift krijgen bij de apotheker. Ook producten met salicyl- en melkzuur helpen, zoals de AHA-Concept Crème van het merk Louis Widmer.” 

Naast de behandelingen van dr. Maselis vinden we ook op het internet heel wat handige tips. Een daarvan is een simpel huis-, tuin- en keukenmiddeltje, met zure room. Het is het proberen waard, zegt Maselis. “Er bestaan heel wat behandelingen tegen keratosis pilaris, maar welke precies werken, varieert van persoon tot persoon. Dat moet je dus eigenhandig ondervinden.”  

Het enige dat je nodig hebt voor deze ‘internetbehandeling’, is een pot zure room, een kleine kom en een washandje. Doe een paar eetlepels zure room in het kommetje. Laat je washandje weken in warm water en wring het uit. Dompel het washandje daarna in de zure room en masseer het met cirkelbewegingen in je huid. Laat de zure room tien minuten inwerken en spoel het goedje er opnieuw af. 

Wat je best niét doet

Naast alle behandelingen om keratosis pilaris de baas te zijn, zijn er ook een aantal dingen die je best niét doet. “Ik raad niet aan om de keratosis pilaris te laseren of te behandelen met medicatie”, zegt Maselis. “En probeer niet te krabben of pulken aan de verstopte haarzakjes, want dan maak je de roodheid erger. Nog een laatste tip: houd de behandeling die voor jou werkt, vol. Want zodra je stopt, keert keratosis pilaris altijd terug.”