Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

4 verrassende redenen waarom je last hebt van die vervelende spierkrampen

doorNele Annemansop 06/11/2020

Je hoeft geen marathonloper te zijn om te weten hoe pijnlijk spierkrampen kunnen zijn. En hoewel je wel erg duidelijk merkt wanneer je er een krijgt, is de oorzaak vaak moeilijker te achterhalen. Wij tonen je alvast enkele verrassende redenen waarom die o zo pijnlijke spierkrampen de kop opsteken.

1. Je bent uitgedroogd
Water is essentieel voor een goede werking van je spieren. Bevatten je cellen te weinig vocht, dan krijg je last van spierkrampen. Zeker als je je in het zweet sport, verlies je grote hoeveelheden water. Drink daarom twee uur voor het sporten een halve liter en vul daarna regelmatig aan. De meest voorkomende oorzaak van spierkrampen is dat je een grote lichamelijke inspanning geleverd hebt, waardoor het melkzuur in je spier toegenomen is en je spier te weinig zuurstof krijgt om dat melkzuur af te breken.

2. Je hebt te lang in dezelfde positie gelegen of gezeten
Voor een nachtelijke kramp in je kuitspieren is vaak geen verklaring, maar soms betekent ze dat je te lang in dezelfde houding gelegen hebt, waardoor je bloeddoorstroming tijdelijk minder goed kon verlopen. Dikwijls volstaat het dan om van houding te veranderen of even wat te bewegen om de kramp voorbij te laten gaan.

3. Je draagt te kleine schoenen
Krampen worden veroorzaakt doordat de spieren in je voet niet genoeg zuurstof krijgen. Als er niet genoeg ruimte is in een schoen voor je voet om te bewegen, dan worden je bloedvaten dichtgeknepen. Daardoor stroomt er onvoldoende zuurstofrijk bloed naar je voet, waardoor de spieren in zuurstofnood komen. Die spieren verzuren en zo krijg je een kramp. Zorg er dus voor dat je je schoenen niet te klein koopt. En ook de hogehakkenlovers onder ons, lopen een hoger risico op krampen. Een hak van 2,5 centimeter zal geen problemen geven. Vanaf vier centimeter is de kans op krampen veel groter.

4. Je bent zwanger
Een zwangerschap veroorzaakt een hele hoop veranderingen in je lichaam. En zo kunnen de hormonale veranderingen ook leiden tot spierkrampen, meestal in je kuit of voet, ’s nachts en tijdens het tweede en derde trimester. Helaas is het niet altijd duidelijk waarom het gebeurt, maar je kan proberen om de pijn te verlichten door wat water te drinken en je been te stretchen. Ook warmte kan soelaas bieden.

Daarnaast zijn er nog tal van andere verklaringen voor spierkrampen, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde medicatie of alcohol en zelfs blootstelling aan kou. Ook bepaalde aandoeningen veroorzaken krampen omdat er bijvoorbeeld een bloedvat in je been verstopt is. Als je vaak last hebt van spierkrampen en je geen idee hebt waarom, raadpleeg dan je arts.