Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

4 x heerlijke voedingsmiddelen die nóg gezonder zijn dan je denkt

doorNele Annemansop 17/03/2020

'An appel a day keeps the doctor away': het is een welbekend gezegde, maar er zit blijkbaar wel een kern van waarheid in. Bepaalde voedingsmiddelen helpen je immers veel kommer en kwel te voorkomen. En deze vier superfoods zijn nóg gezonder dan je denkt.

1. Griekse yoghurt

Wat we weten: Griekse yoghurt zit boordevol eiwitten, waardoor je langer verzadigd blijft, én is rijk aan probiotica die je darmflora gezond houden.

Wat je nog niet wist: Griekse yoghurt heeft niet alleen tal van gezondheidsvoordelen, ook je huid krijgt er een opkikkertje van. ‘Yoghurt bevat melkzuur, een ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan peelings voor je huid’, vertelt dermatologe Hema Sundaram. ‘Hij exfolieert zachtjes de bovenste laag van de opperhuid, waardoor vlekjes, verkleuringen en zelfs fijne rimpels vervagen.’

2. Donkere chocolade

Wat we weten: elke dag genieten van een stukje donkere chocolade is een geweldige manier om wat extra antioxidanten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. ‘Matige inname van pure chocolade kan de gezondheid van je hart, bloeddruk, LDL-cholesterol en bloedsuikerspiegel helpen te ondersteunen’, vertelt diëtiste Ilyse Schapiro.

Wat je nog niet wist: donkere chocolade heeft nog meer leuke bijwerkingen dan je denkt. Zo vonden onderzoekers dat mensen die veel donkere chocolade eten, minder snel verbranden door de zon. Uit Fins onderzoek blijkt dan weer dat de baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap regelmatig pure chocolade aten, gelukkiger waren en vaker glimlachten.

3. Aubergines

Wat we weten: aubergines zitten boordevol vezels, maar zijn ook rijk aan fytonutriënten, plantencomponenten die een goede invloed hebben op je gezondheid, zoals chlorogeenzuur en flavanoïden zoals nasunine. ‘Chlorogeenzuur heeft antimicrobiële, -LDL-cholestrol en -virale eigenschappen’, vertelt Schapiro. ‘Nasunine is dan weer een krachtige antioxidant die veroudering tegengaat en helpt om de bloedvaten open te houden.’

Wat je nog niet wist: naast deze belangrijke gezondheidsvoordelen, is ook aangetoond dat aubergines helpen in de strijd tegen kanker. Zo blijkt uit onderzoek dat nasunine angiogenese of de vorming van nieuwe bloedvaten tegengaat waardoor de groei van tumoren en dus ook de verspreiding van kanker, wordt voorkomen.

4. Wortels

Wat we weten: wortels zijn rijk aan bètacaroteen, wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Die vitamine is goed voor je gezichtsvermogen en helpt je huid beschermen tegen de schade van de zon, tekenen van veroudering en vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor je immuniteit en je geheugen. ‘Mensen die onvoldoende vitamine A binnen krijgen, kunnen last hebben van nachtblindheid, rimpels, een droge en verkleurde huid, zwakke nagels, broos haar en ze hebben meer kans op infecties’, vertelt Schapiro.

Wat je nog niet wist: wortels zijn niet alleen goed voor je ogen en immuniteit, maar hebben ook een positief effect op je mond- en tandhygiëne. Zo ondersteunen ze het tandvlees en stimuleren ze de speekselproductie. Speeksel zit vol met goede mineralen zoals calcium die de mond helpt schoon te houden en ervoor zorgt dat de mond niet te zuur wordt waardoor gaatjes en tal van andere tandproblemen voorkomen worden. 'A carrot a day keeps the dentist away?'