Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 symptomen die wijzen op een tekort aan vitamine B12

doorNele Annemansop 12/10/2019

Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de bevolking een tekort heeft aan vitamine B12. Nochtans is die vitamine cruciaal voor de aanmaak van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen en om verse zuurstof naar je organen te voeren. Toch wordt het tekort vaak niet meteen opgemerkt. Als je een van deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan je arts.

1. Je tong is glad en glanzend
Ongeveer de helft van de mensen met een ernstig tekort aan vitamine B12 verliest zijn smaakpapillen. Als gevolg daarvan kan je tong zwaar voelen en je smaak aangetast raken.

2. Je hebt last van tintelingen
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen.

3. Je evenwicht is verstoord
Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen. Als je regelmatig struikelt of moeilijk je evenwicht kan bewaren, raadpleeg dan je arts.

4. Je kan moeilijk dingen onthouden
Omdat een vitamine B12-tekort neurologische gevolgen kan hebben, kan je soms verward of vergeetachtig zijn. Kom je vaak niet op de naam van je favoriete restaurant? Neem dat signaal dan ernstig en laat je testen. Geheugen- en concentratiestoornissen ontwikkelen zich vaak snel, dus er op tijd bij zijn is de boodschap.

5. Je bent gestrest of huilt heel de tijd
Een tekort aan vitamine B12 kan knoeien met je geestelijke gezondheid en uiteindelijk tot depressie of een angststoornis leiden. Wees dus waakzaam als je meer geïrriteerd of prikkelbaar bent dan anders.