5 x de beste kruiden om je gezondheid een boost te geven (en hoe je ermee aan de slag gaat in de keuken)
Deze vijf kruiden bezorgen jouw gerechten niet alleen dé perfecte touch, maar ze geven je gezondheid ook een serieus duwtje in de rug als je ze toevoegt aan je winterse gerechten. Win-win!

1. Cayennepeper
Cayennepeper is niet alleen het perfecte kruid om je voeding wat pittiger te maken, het biedt ook tal van gezondheidsvoordelen. Capsaïcine, een stof die in cayennepeper zit, wordt immers gelinkt aan een lagere bloeddruk en zorgt voor verlichting van pijn bij artritis. Volgens sommige onderzoeken zou cayennepeper zelfs helpen bij het afvallen. Voeg het kruid toe aan warm water met een beetje citroen, gember en honing voor het perfecte winterdrankje om je immuniteit te boosten. Daarnaast kan je het kruid ook altijd besprenkelen over wintergroenten, eieren, kip of vis.
Hier ontdek je nog meer voordelen van cayennepeper.
2. Kaneel
Cinnamaldehyde, de verbinding in kaneel die zorgt voor de smaak en geur, bevat volgens de Chinese geneeskunde antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Kaneel is ook een antioxidant die ontstekingsremmende voordelen biedt. Gebruik kaneel in plaats van suiker om je koffie, wintersmoothie, havermout of soep zoeter te maken.
3. Kardemom
In India zijn ze gek op kardemom voor hun kruidenmengsels, hier wordt het kruid vooral gebruikt in boord, gebak en koekjes. De warme smaak gaat ook goed samen met kaneel, waardoor ze het ideale winterduo vormen. Naast ontstekingsremmende eigenschappen, bestrijdt kardemom ook de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Handig!
4. Gember
Gember wordt terecht gezien als een superfood. Het kruid is immers al langer gekend voor zijn positieve effecten op de spijsvertering en immuniteit. Tijdens de koude wintermaanden smaakt een pompoensoep met gember en wortel geweldig, maar zelfs het toevoegen van wat verse geraspte gember aan een mok warme thee geeft je gezondheid een instant boost.
5. Kurkuma
Dit gele specerij bevat curcumine, een stof die volgens sommige onderzoeken krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende effecten heeft. Heb je een favoriete curry waar je bij zweert? Wees dan niet bang om er een snuifje kurkuma aan toe te voegen of kom helemaal uit je comfortzone en ruil je namiddagkoffie eens in voor een kurkuma latte.