6 alledaagse dingen die hoofdpijn kunnen veroorzaken

doorSophie Vereyckenop 02/06/2020

Soms hoeven we het niet ver te zoeken: een lange werkdag, moeilijke opdracht of veel te drukke omgeving kunnen ervoor zorgen dat we 's avonds met een bonkend hoofd onder de lakens kruipen. Maar wist je dat hoofdpijn ook veroorzaakt kan worden door heel banale dingen zoals rode wijn of een slechte houding?

Meestal krijgen we hoofdpijn wanneer de bloedvaatjes, spieren en zenuwen in het hoofd overgestimuleerd worden, legt neuroloog Vernon Williams uit. 'Deze zijn erg pijngevoelig en kunnen in overdrive gaan, of de chemische activiteit in onze hersenen verandert, waardoor we hoofdpijn ervaren.' Iedereen heeft andere triggers, en de ene hoofdpijn is lang de andere niet. En toch zijn er een aantal belangrijke factoren die ervoor zorgen dat we 's avonds meteen naar de Dafalgan grijpen.

1. Rode wijn
Alcohol kan vasodilatatie veroorzaken. Dit betekent dat de bloedvaten verwijden, waardoor het bloed gemakkelijker kan doorstromen. Daardoor gaat de bloeddruk omlaag, iets dat ons lichaam compenseert door de hartslag de hoogte in te jagen. Die verandering kan de zenuwen in onze hersenstam stimuleren, met hoofdpijn als gevolg. Hoewel alle alcoholische dranken dit kunnen veroorzaken, wees eerder onderzoek uit dat de tannines in rode wijn dit effect nog versterken.

2. Bewerkt vlees
Een broodje kalkoen? Lekker, maar het kan je naast een volle maag ook een pijnlijk hoofd bezorgen. Dat heeft te maken met nitriet, een stof die aan vleeswaren wordt toegevoegd om verkleuring te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen. Voor heel wat mensen kan dat absoluut geen kwaad, maar uit een recent gepubliceerde studie blijkt dat sommigen onder ons bepaalde bacteriën in hun mond hebben die kunnen reageren met deze stof en zo hoofdpijn veroorzaken.

3. Slaap
Dat nachtrust een enorme invloed heeft op je gezondheid, weten we allemaal. Het zal dan ook niemand verbazen dat slaap ook gelinkt kan worden aan hoofdpijn. Meer nog: er zou een rechtstreeks verband bestaan tussen een gebrek aan slaap en een bonzend hoofd: hoe slechter je slaapt, hoe meer kans je hebt op zeurende hoofdpijn. De reden is (nog) niet duidelijk, maar vermoeidheid staat ervoor bekend een lagere pijngrens met zich mee te brengen, waardoor je wel eens sneller last zou kunnen krijgen van hoofdpijn.

4. Maaltijd
Het mag dan nog zo verleidelijk lijken - want we vinden bijna allemaal dat er wel een kilootje af kan - maar een maaltijd overslaan is nooit een goed idee. Integendeel. Ons lichaam heeft brandstof nodig, maar ook water. En een deel van ons vocht halen we nu eenmaal uit voeding. Wanneer je op regelmatige basis een maaltijd overslaat, geven de hersenen ons lichaam het signaal dat we dringend ons gedrag moeten veranderen, en dat doen ze door middel van pijn.

5. Slechte houding
Moeder had gelijk: rechtop zitten is belangrijk. Wanneer we gaan hangen of voorovergebogen staan, gaan we onze spieren in de nek en schouders extra belasten. En dat kan leiden tot spanningshoofdpijn. Zit je lange tijd aan één stuk achter de computer? Let dan op je houding en probeer om het langdurig in dezelfde houding zitten te onderbreken door af en toe een ommetje te maken.

6. Stress
Stress is nergens goed voor, ook niet voor hoofdpijn. Er is een duidelijke link tussen spanning en hoofdpijn. Dat zou kunnen komen omdat mensen die veel stress ervaren over het algemeen gevoeliger zijn voor pijn. Het is dan ook logisch dat je, wanneer je stress ervaart, net nóg meer pijn krijgt. Stress kan dus rechtstreeks hoofdpijn veroorzaken, maar ook onrechtstreeks, omdat het vermoeidheid en spierspanning in de hand werkt.