Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

6 'gezonde' snacks die eigenlijk helemaal niet zo goed zijn

doorSophie Vereyckenop 27/05/2020

Trek tegenwoordig de gemiddelde keukenkast open, en je vindt er geen zuurtjes of chips, maar noten, zaden en andere gezonde knabbels. Alleen zijn die gezonde snacks niet altijd helemaal wat ze beloven.

Wie één van de volgende 6 tussendoortjes in huis haalt, kijkt best een keer aandachtig naar het etiket op de verpakking. Want soms zitten er behoorlijk wat verborgen suikers of vetten waardoor je even goed een - laten we eerlijk zijn - veel lekkerdere chocoladereep had kunnen smikkelen.

1. Groentenchips
Zodra we het woord 'groenten' zien, zijn we ogenblikkelijk gerustgesteld. Iets dat worteltjes, aubergine en rode biet bevat, kan toch niet slecht zijn? Helaas wel. Bekijk dus zeker de ingrediëntenlijst voor je die zak in je winkelkar gooit. Ze zijn zo lekker knapperig, die groentenschijfjes. Maar dat is vooral te danken aan de hoeveelheid zout en vet waarmee ze bereid werden. Toch maar beter zelf maken, dus.

2. Veganistische koekjes
'Vegan' is het nieuwe toverwoord, maar het betekent niet automatisch hetzelfde als 'gezond'. Neem nu veganistische koekjes: ze zijn ongetwijfeld overheerlijk en vrij van dierlijke producten. Maar ze bevatten wél suikers en snelle koolhydraten. Met andere woorden: check dus maar even de achterkant van de verpakking voor je er naar hartenlust van smult.

3. Glutenvrije crackers
Nog zo'n hype van het moment: glutenvrij. Wie effectief niet tegen gluten kan, haalt ze best in huis, maar voor alle anderen: glutenvrij wil niet automatisch zeggen dat het ook gezonder is. Belangrijker is dat er vooral trage koolhydraten inzitten, zoals volkoren of spelt en weinig suikers.

4. Fruit
Ons zal je nooit horen zeggen dat je fruit links moet laten liggen. Tussendoortjes op basis van fruit, zijn echter een ander paar mouwen. Snackrepen met fruit bevatten bijvoorbeeld vaak enorm veel toegevoegde suikers. Hetzelfde geldt voor fruityoghurt. Wie zijn of haar dagelijkse dosis vitamines wil binnenkrijgen, is dus beter af met een gewoon stuk fruit.

5. Caloriearme drankjes
Je kent ze wel: de frisdranken en limonades met in reuzegrote letters 'caloriearm' erop gedrukt. Klopt, maar wie eventjes de verpakking afspeurt, vindt wél heel wat verborgen suikers. Opletten geblazen dus. En er gaat niets boven een glas (spuit)water met een beetje versgeperst limoen- of citroensap.

6. Granola(repen)
Je ooit al eens afgevraagd hoe het komt dat granola zo ontzettend lekker is? Het antwoord is even betreurenswaardig als simpel: het zit boordevol suiker. En dat betekent dat ook het aantal calorieën aan de hoge kant is. Wie 's ochtends graag een beetje crunch bij het ontbijt heeft, of 's namiddags wel een smakelijke granolareep lust maar dan zonder de bijhorende calorieën, maakt ze dan ook beter zelf.