6 verrassende redenen waarom je altijd moe bent
Zit jij ook te geeuwen achter je computerscherm? Zou je geen nee zeggen tegen verplichte middagdutjes op het werk? Of kijk je harder uit naar je bed dan een cocktail met vriendinnen? Dat wil niet automatisch zeggen dat je een slechte slaper bent. Ook ijzertekort, te veel suiker en een sedentaire levensstijl kunnen ervoor zorgen dat we ons altijd moe voelen.

Ben je een fervent voorvechter van verplichte middagdutjes op het werk, en lijkt het wel alsof je maar nooit uitgeslapen raakt? Dan zou één van deze dingen de oorzaak kunnen zijn.
1. Je slaapkwaliteit is niet goed
Slaapgebrek is niet de enige grote schuldige. Ook een slechte slaapkwaliteit ken ervoor zorgen dat je als een halve zombie door het leven gaat. 'Er wordt dan wel aangeraden om 7 à 8 uur in bed door te brengen, wanneer je voornamelijk ligt te woelen zal die extra bedtijd niet veel opleveren,' aldus slaapexpert Noah Siegel. 'Ik zie regelmatig patiënten die maar liefst 9 uur slapen, en tóch de hele dag moe zijn. Dat komt omdat ze 's nachts onbewust gestoord worden in hun slaap, bijvoorbeeld door blauw licht van een televisie- of smartphonescherm, maar ook een te koude of te warme kamertemperatuur, een slechte matras of hyperactieve huisdieren.'
Wat doe je eraan? Er zijn heel wat manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren, volgens Siegel. Zijn tip: probeer een vaste slaaproutine aan te houden, drink minder cafeïne en alcohol, hou je slaapkamer tussen 16 en 21 graden, en lees eens een boek in plaats van op Facebook te scrollen voor je gaat slapen.
2. Je hebt ijzertekort
Een algemeen gevoel van vermoeidheid is een bekend symptoom van een gebrek aan ijzer. Voel je jezelf al een lange periode erg moe, heb je moeite om je te concentreren, ben je snel duizelig en voel je je maar zwakjes? Dan is het aangewezen om je bloed eens te laten testen. Andere symptomen zijn ook: hoofdpijn en duizeligheid, een bleke huid en een onregelmatige hartslag.
Wat doe je eraan? Probeer voeding te eten die rijk is aan ijzer, zoals gevogelte, rood vlees, en oesters. Plantaardige opties zijn bonen, spinazie en linzen.
3. Je hebt te weinig vitamine B12
'B12 is een vitamine dat je vooral terugvindt in vlees, vis, gevogelte, eieren en melk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een vitamine B12-tekort vaak bij veganisten voorkomt. Enkele van de symptomen: vermoeidheid en kortademigheid (of snel hijgen).
Wat doe je eraan? Eet voldoende vlees, eieren en vis. Voor veganisten zijn er ook ontbijtgranen en sojamelk die verrijkt werden met vitamine B12.
4. Je eet te veel suiker
Ons lichaam heeft suiker nodig om energie uit te halen, maar te veel slechte suikers zorgen niet alleen voor gewichtstoename, maar ook de gevreesde suikerdip. Het resultaat: een rothumeur, weinig energie en een futloos gevoel.
Wat doe je eraan? Eet voldoende eiwitten, die zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Zet ook vooral groenten op de menukaart, en probeer te weerstaan aan gefrituurde lekkernijen en suikerrijke snacks.
5. Je zit niet goed in je vel
Wie worstelt met een depressie of niet lekker in zijn of haar vel zit, heeft doorgaans ook minder energie. Je voelt je niet gemotiveerd, en lusteloos.
Wat doe je eraan? Heb je gewoon een winterdipje? Probeer endorfines op te wekken door meer te bewegen of zet je gedachten op een rijtje met behulp van meditatie. Als er meer aan de hand is, roep je best de hulp in van een dokter professional.
6. Je sport niet
We zitten allemaal de hele dag lang, en 's avonds kruipen we ook liefst zo snel mogelijk in de zetel. Niet verwonderlijk dat ons lichaam er dan maar de brui aan geeft en ook zelf lekker lui is. Bye bye, energie. Een sedentaire levensstijl kan vaak leiden tot algemene vermoeidheid, puur omdat ons lichaam beweging nódig heeft.
Wat doe je eraan? Sporten helpt om beter te slapen, en die extra slaap zorgt er dan weer voor dat sporten steeds beter gaat. Dat hoeft trouwens echt geen marathon te zijn: zes dagen per week 30 minuten wandelen is al meer dan voldoende.