8 x de beste prebiotische voeding die je zou moeten toevoegen aan je dieet

doorNele Annemansop 22/08/2020

Oké: probiotica (je weet wel: die goede bacteriën die je een positief effect hebben op je darmgezondheid) zijn gezond voor je. Maar de groei en de beschermende activiteit van die probiotica moet wel gestimuleerd worden, en daarvoor dienen prebiotica. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in je immuunsysteem. Hoog tijd dus om ze dus wat meer op het menu te zetten en deze voedingsmiddelen wat vaker in je winkelkarretje te laden.

1. Cichoreiwortel

We starten meteen met een van de bekendste en beste bronnen van prebiotia: de cichoreiwortel. Die zit namelijk tjokvol inuline, een reservekoolhydraat dat de darmbacteriën voedt, de spijsvertering verbetert en verlichting brengt bij constipatie. Door de vele antioxidanten werkt hij ook beschermend voor je lever. Kortom: ideaal ter vervanging van je bakje troost.

2. Knoflook

Toegegeven: wij zijn dol op knoflook. Met wat kaas op een sneetje stokbrood in de oven of als smaakmaker in tal van gerechten. Dat knoflook niet alleen lekker maar ook tal van gezondheidsvoordelen heeft, wist je waarschijnlijk al. Maar het lekkere kruid zit daarnaast boordevol prebiotica en waardoor het de groei van de gunstige darmbacteriën bevordert.

3. Bananen

Handig als ontbijt on the go en ideaal als tussendoortje: bananen zijn dag in dag uit onze redders in nood. Dat ze ook rijk zijn aan vitaminen, mineralen én prebiotische vezels (waardoor je opgeblazen gevoel vermindert) is helemaal mooi meegenomen.

4. Appels

An apple a day keeps the doctor away: het is een oud gezegde, maar het klopt als een bus. Appels zijn immers rijk aan prebiotische pectine die de gezondheid van je darm verbetert door de goede bacteriën te ondersteunen. Daarnaast kunnen appels je partner in crime zijn bij het afvallen doordat ze weinig calorieën bevatten maar je wel een voldaan gevoel geven door de grote hoeveelheid vezels.

5. Asperges

Helaas zit het aspergeseizoen er al op. Toch vonden wij enkele wel erg goede redenen om het witte goud volgend jaar zeker op het menu te zetten. De lentegroente is immers niet alleen erg vriendelijk voor je lijn, maar ook een goede bron van prebiotica. Bovendien zouden ze bepaalde kankers voorkomen en een ontstekingsremmende werking hebben. Win-win-win!

6. Witlof

Warm met kaas en ham in de oven of koud in een verfrissende salade: met witlof doe je ons altijd plezier. Dat het witte goedje ook je spijsvertering stimuleert, je lever helpt te ontgiften én boordevol vezels zit waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden maakt van hem helemaal een topper!

7. Haver

Havermout wordt niet voor niets al enkele jaren als ideale ontbijt getipt. Zo is haver een enorme bron van resistent zetmeel, een prebiotisch zetmeel dat niet door je lichaam afgebroken kan worden. Het reist intact naar je dikke darm waar het als voeding fungeert voor je darmen en je dikke darm gezond houdt. Resistent zetmeel helpt zelfs je bloedsuikerspiegel en cholesterol te verlagen.

8. Prei

Nog een topgroente om wat vaker op het menu te zetten is zonder twijfel prei. Die zit namelijk boordevol inulinevezels die de groei van goede darmbacteriën en vetafbraak bevorderen. Daarnaast bevat de lekkere groente veel vitamine K en is hij rijk aan flavonoïden, krachtige antioxidanten die je bloedvaten beschermen.

Ook artisjok, rode biet, kurkuma, gember, broccoli en schorseneren zijn erg goede bronnen van prebiotica.