Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

9 x stiekeme suikerbommen

doorNele Annemansop 18/04/2020

Dat frisdrank en chocolade tjokvol suiker zitten, hoeven we je niet meer te vertellen. Helaas bevatten ook veel voedingsmiddelen die op het eerste gezicht gezond lijken veel suiker. Hier vind je de belangrijkste stiekeme suikerbommen.

1. Fruitsap
Fruitsappen zitten boordevol suikers. Zelfs als je kiest voor honderd procent vruchtensap, drink je het beter met mate. Fruitsap bevat ook veel minder vezels dan vers fruit.

2. Ontbijtgranen
Het is een van de populairste ontbijten, maar de meeste soorten bieden maar weinig voedingswaarde. Het suikergehalte is vaak te hoog en de porties die vermeld staan op het etiket zijn bedrieglijk klein. Het belangrijkste advies luidt dan ook: hoe minder toegevoegde suiker, hoe beter.

3. Afslankmaaltijden
Afslankshakes of –repen beloven je dan wel minder calorieën, maar zitten vaak vol toegevoegde suiker. Zo bevat een maaltijdshake al snel evenveel suiker als een blikje cola. Ook hier geldt dus: bezint eer ge begint!

4. Fruit uit blik
Als je fruit uit blik wil eten, kies dan het fruit dat gemaakt is ‘op eigen sap’. Het fruit ‘op siroop’, laat je beter links liggen.

5. Kant-en-klare tomatensaus
Als je geniet van een bord spaghetti, kies dan voor verse tomatensaus. Een gemiddelde portie kant-en-klare tomatensaus bevat namelijk ongeveer evenveel suiker als een chocoladereep.

6. Gedroogd fruit
Gedroogd fruit is geen gigantische suikerbom, maar doordat het erg kleine stukjes zijn, ben je vaak geneigd om er te veel van te eten waardoor je wel te veel suiker binnenkrijgt.

7. Gebakken bonen in blik
Ze zijn makkelijk klaar te maken en zitten boordevol eiwitten, maar bevatten ook veel suiker. In een portie zitten algauw drie theelepels suiker. Kies liever voor zwarte bonen die ook vol vitaminen, antioxidanten en mineralen zitten.

8. Fruityoghurt
Ook veel soorten fruityoghurt zijn suikerbommetjes. Kies liever voor Griekse yoghurt en voeg er zelf wat fruit toe.

9. Saladedressings
Saladedressings, maar ook bijvoorbeeld barbecuesauzen zitten vaak vol glucose-fructosesiroop en andere suikers. Ga er daarom spaarzaam mee om. Je taille zal je dankbaar zijn.