Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Acht uur geslapen maar nog altijd moe? Expert onthult de slaapfout die veel mensen maken

doorNele Annemansop 16/01/2021

Voor de lucky few onder ons zorgt een nachtrust van acht uur ervoor dat ze fris en monter de ochtendglorie trotseren op het moment dat ze wakker worden. Maar voor veel anderen, inclusief ondergetekende, heeft de ochtendstond minder goud in de mond. Ze voelen zich ’s morgens uitgeput, zelfs als ze voldoende geslapen hebben. En dat heeft volgens de Australische slaapdeskundige Dokter Carmel Harrington vooral te maken met een bepaalde fout, namelijk geen vast tijdstip hebben om op te staan.

‘Het tijdstip waarop je ’s ochtends opstaat heeft een belangrijke invloed op het tijdstip dat je die nacht in slaap valt’, vertelt Harrington. En dat heeft volgens de slaapdeskundige alles te maken met de werking van melatonine op je biologische klok. ’Melatonine wordt ’s avonds aangemaakt als het donker wordt om in slaap te kunnen vallen. Als we ’s ochtends licht zien, schakelt ons brein de productie van melatonine weer uit en het is die uitschakeling die onze 24-urige biologische klok instelt.’ Daarom is het volgens haar belangrijk om elke dag opnieuw je biologische klok in te stellen. ‘Consistentie, wat zowel een vaste waak- als bedtijd inhoudt, is het geheim voor een goede nachtrust.’ Toch is een vast tijdstip om op te staan nog belangrijker volgens Harrington. ‘Je waaktijd heeft een grotere invloed op je biologische klok door de uitschakeling van melatonine in je hersenen. Stel je je biologische klok niet elke ochtend opnieuw in, dan val je niet alleen moeilijker in slaap maar ervaar je ook meer moeilijkheden in de ochtend.’ En dat heeft niet alleen gevolgen voor je slaap, maar ook je hongergevoel, nachtelijke toiletgewoontes en concentratie overdag. Daarom beveelt Harrington aan om niet meer dan een uur te variëren in het tijdstip waarop je opstaat.

Maar niet alleen een goed slaapritme is belangrijk voor een deugddoende nachtrust, je moet er ook voor zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Hoeveel slaap je precies nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld hebben studenten bijvoorbeeld nood aan ongeveer zeven à negen uur slaap per nacht, net zoals vrouwen tussen de leeftijd van 26 en 60 jaar. Vrouwen boven de 60 hebben meestal genoeg aan zeven à acht uur.