Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Afvallen, de mythes ontrafeld

doorNathalie Topsop 23/09/2020

Na acht uur ’s avonds mag je niet meer eten, van fruit word je dik, krachttraining geeft je dikke kuiten… Deze zaken zijn vaak onderwerp van gesprek als het op afvallen aankomt. Maar hoe zit het nu echt? Wij gingen ten rade bij Weight Watchers.

Mythe 1: Schrap de vetten en je valt af
Vet is voor ons lichaam een bron van vitamine A,D, E en essentiële vetzuren zoals omega-3 en 6. Deze gezonde vetten moet je zeker niet van je menu schrappen. Een goede bron van essentiële vetten zijn bijvoorbeeld de meeste oliesoorten (uitgezonderd kokos- en palmolie), noten, zaden en vette vissoorten. Er bestaan ook ongezonde vetten, de verzadigde vetten. Deze verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Maak dus wel slimme keuzes. Je kunt de inname van ongezonde vetten ook verminderen door over te stappen op magere zuivelproducten en door minder koek en gebak, vet vlees en beleg en gebakken en gefrituurde producten te eten.

Mythe 2: Ik val moeilijk af, want ik heb zware botten
Zware botten bestaan niet. Overgewicht betekent dat je meer weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Met het gewicht van je botten heeft dat niets te maken. Overgewicht is bij de meeste mensen vooral extra lichaamsvet. Het gewicht van botten verschilt niet veel tussen mensen, maar is wel afhankelijk van je lengte. Hier wordt rekening mee gehouden bij de berekening van je Body Mass Index (BMI).

Mythe 3: Ik moet ‘diëten’
Een dieet waarmee je in twee weken tijd zes kilo afvalt, klinkt misschien aantrekkelijk, maar uiteindelijk is het vaak gedoemd om te mislukken. Slechts een klein percentage mensen kan langdurig of oneindig lang een dieet volgen. ‘Op dieet gaan’ roept vaak een gevoel van ‘ik mag niets’ op, waardoor je er snel genoeg van zult hebben en de eventuele verloren kilo’s er zo weer aan zitten. Richt je aandacht liever op gezonde eetgewoonten en voldoende lichaamsbeweging; dit kun je wel de rest van je leven volhouden!

Mythe 4: Minder eten is meer en sneller afvallen
Langzaam afvallen is de beste manier om slank te worden en te blijven. Je hebt een bepaalde hoeveelheid energie nodig om te functioneren; als je die niet binnenkrijgt kan dit je stofwisseling op den duur vertragen. Bovendien zul je, als je niet voldoende eet, de ontbrekende energie mogelijk compenseren door te snacken. Sla je bijvoorbeeld je ontbijt over, dan is de kans groter dat je midden op de ochtend extra gaat eten. Ontbijten is zo
belangrijk, omdat het ons lichaam brandstof geeft na het slapen. Dus nee, maaltijden overslaan of minder eten betekent niet per se dat je ook sneller afvalt.

Mythe 5: Koolhydraten zijn de vijand

Het is een fabel dat koolhydraten tot gewichtstoename leiden. Het gaat er juist om wat je met (of op) die koolhydraten doet! Aardappelen zijn geen dikmakers tenzij je er een romige saus bij serveert of ze gaat frituren. Van pasta word je ook niet dik, maar dat is wel afhankelijk van bijvoorbeeld de saus of de hoeveelheid. En ook brood kun je prima blijven eten, tenzij je kiest voor ongezond beleg. Koolhydraten zijn geen vijand, maar een vriend. Volkoren koolhydraatrijke voedingsmiddelen zorgen dat je langer een voldaan gevoel hebt waardoor je kunt afvallen zonder hongergevoel. Een koolhydraatarm dieet volgen is dus geen goed idee.

Mythe 6: Eten na acht uur is verboden
Succesvol afvallen, hangt niet zozeer af van wanneer je eet, maar van wat en hoeveel je neemt. Je lichaam kan geen klok lezen en het is niet bewezen dat eten na een bepaald tijdstip tot gewichtstoename leidt, maar ’s avonds snoepen kan wel voor veel mensen een valkuil zijn. Je gaat dan vaak niet meer veel bewegen om deze ingenomen energie kwijt te raken. De nootjes zijn trouwens ongemerkt zo op als je lekker voor de TV zit!

Mythe 7: Ik doe niet aan fitness, want dat maakt me breed
Nog steeds weerhoudt dit oude fabeltje vrouwen ervan om aan krachttraining te doen. Wist je dat spierweefsel meer energie verbruikt, wat resulteert in een gunstigere stofwisseling? Bovendien verbrand je met meer spieren meer calorieën, zelfs als je lichaam in rust is. Krachttraining leidt dus tot een slanker silhouet, en niet andersom.