Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Alles wat je (stiekem) wilde weten over genitale wratten

doorRedactieop 19/03/2018

Nieuwe bobbeltjes of knobbeltjes die er vroeger niet zaten, ze zijn altijd een bron van bezorgdheid. Meestal biedt een consultatie bij dokter Google de nodige gemoedsrust, maar als ze daar vanonder zitten is zo'n snelle Google-sessie minder aangewezen (er zijn nu eenmaal beelden die je nooit meer van je netvlies af krijgt). Daarom: alles wat je moet weten over genitale wratten. Zonder vieze plaatjes, beloofd.

Toegegeven, leuk is anders, maar zo'n genitaal wratje is ook niet het einde van de wereld. Integendeel, het is één van de meest voorkomende soa's. Eigenlijk zijn ze het gevolg van een besmetting met HPV (humaan papillomavirus), dat je kan krijgen door seksueel of intiem contact. De besmetting verloopt meestal zonder symptomen, waardoor je het zelden doorhebt. Totdat die vervelende wratjes opduiken natuurlijk.

Het goede nieuws: maar 1 procent van de mensen die besmet werden met HPV krijgt effectief genitale wratten. Denk jij dat je één van die ongelukkigen bent? Dan zijn er een aantal symptomen die uitsluitsel kunnen geven. De wratjes verschijnen meestal op en rond de geslachtsdelen en zien eruit als mini-bloemkooltjes. Pijn en jeuk heb je meestal niet, al worden de wratjes wel steeds groter. Dat is op zich niet erg, maar leuk is natuurlijk anders.

Wat moet je doen?

Licht je partner in dat je besmet bent met het virus, want het is erg besmettelijk. Zie je het om welke reden dan ook niet zitten om je bedpartner zelf in te lichten? Dan kan je ook via je huisdokter een anonieme brief laten versturen.

In de meeste gevallen gaat de HPV-infectie vanzelf over met dank aan ons immuunsysteem. Wil je de wratjes echt zo snel mogelijk weg, of blijven ze hardnekkig op hun plek zitten? Dan kan je ze laten bevriezen of wegsnijden met lasers. Ook bestaan er crèmes die je gedurende enkele weken op de wratjes moet aanbrengen.

Kan je het voorkomen?

In tegenstelling tot vele andere soa's, beschermt het condoom niet voldoende tegen genitale wratten. Dat komt omdat de wratjes ook in het schaamhaar, op de schaamlippen of de balzak kunnen voorkomen. Het vrouwencondoom is een betere optie omdat het een veel groter deel van de geslachtsdelen afschermt.

Wat met baarmoederhalskanker?

Genitale wratjes zijn een gevolg van HPV, een virus dat vooral bekend staat omdat het tot baarmoederhalskanker zou kunnen leiden. Er bestaan echter meer dan honderd types van dit virus. Wie last heeft van genitale wratten is besmet door een laagrisicotype, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over baarmoederhalskanker. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kan je altijd een uitstrijkje laten nemen. Bovendien bestaat er voor jonge meisjes (tussen 9 en 18 jaar) een vaccin dat beschermt tegen bepaalde types HPV.