Altijd zin in suiker? Deze lekkere voedingsmiddelen maken komaf met je zoete trek

doorNele Annemansop 01/05/2020

Ik pleit schuldig: elke maaltijd móet voor mij met een stukje zoet eindigen. En klokslag 15 uur kan ik me niet meer bedwingen om een hele reep/verpakking chocolade naar binnen te werken. Koester jij ook zo’n grote voorliefde voor zoetigheden? Wij vroegen Claudia Van Avermaet haar beste tips hoe je toch zoet kan eten, zonder dat het nefast is voor je lijn.

Blauwe bessen, frambozen, braambessen

'Bessen bevatten de polyfenolen die veel van de ongunstige gevolgen van suiker in fruit tegengaan zonder de smaak te beïnvloeden en ze zijn echt hersenvoedsel’, vertelt Claudia Van Avermaet. Eet bessen tussen je maaltijden door om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen.

Pompoen

Pompoen zorgt voor je bloedsuikerspiegel. 'Als je te veel zoet eet, kunnen je darmen last krijgen van parasieten. Die zorgen ervoor dat je zin in suiker nog meer toeneemt. Pompoenpitten kunnen helpen. Je kan ze roosteren of gewoon rauw opeten. Ze zullen ervoor zorgen dat je minder last hebt van die darmparasieten', aldus Claudia.

Kaneel

Ook kaneel is volgens Claudia ideaal om komaf te maken met je zoete trek. 'Kaneel verlaagt je bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat je maag minder snel leeg is. Doordat de specerij een beetje zoet smaakt, kan je ze ook gebruiken in je thee of koffie zodat je stilaan de behoefte aan suiker kan verminderen. Kaneel kan ook je stress of prikkelbaarheid reduceren, waardoor je behoefte aan suiker zal verminderen.'

Zoete aardappel

Zoete aardappel zit boordevol vezels, vitamine C, kalium en magnesium en helpt ook om stress te verminderen. 'Zoete aardappel is gezond comfortfood en geeft je hetzelfde knuffelgevoel als chocolade', vertelt de voedingscoach.

Meloenen

Claudia noemt meloenen soms ‘bollen met gezuiverd water’. 'Op elk moment kan je lichaam dit gebruiken. Meloen neemt alle slechte bacteriën uit je lichaam weg en herstelt je lichaam. Hij zuivert je bloed en je zal minder snel trek krijgen in zoet.'

Meer weten? ‘Power Boost’, Claudia Van Avermaet (Lannoo, € 24,99).