Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Baas over je blaas, want urineverlies is niet normaal

doorRedactieop 19/04/2023

‘Ik plas in mijn broek van het lachen’. Bij een derde tot de helft van de vrouwen gebeurt het letterlijk na een goede mop. Zij weten: ongewild urineverlies is allerminst een lachertje. Maar of het daar beneden nu druppelt of giet, weet dat het te verhelpen is. En nee, niet met een inlegkruisje.

In ons meinummer vind je 8 eyeopeners over de courantste (ab)normale kwaal. Hier leggen we je alvast even uit wat de bekkenbodem nu precies is.

Zoals de naam al doet vermoeden: de bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het is een soort hangmat van spier- en bindweefsel die ervoor zorgt dat de organen in de buik -bij vrouwen zijn dat de blaas, de baarmoeder en het laatste stuk van de darmen - niet naar buiten vallen. Daarnaast speelt deze spiergroep een belangrijke rol in het kleinste kamertje: een aangespannen bekkenbodem zorgt ervoor dat we urine en ontlasting kunnen ophouden; een ontspannen bekkenbodem helpt om vlot te kunnen plassen en ontlasten. En last but not least: de bekkenbodem maakt het hebben van seks en het baren van een kind mogelijk. Werken je bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat leiden tot allerlei klachten, waaronder urineverlies.

Meer lezen? Het meinummer van Goed Gevoel ligt nu in de winkel!