Beter slapen? Wij testten de populairste hulpmiddeltjes. Vandaag: Valdispert
Slapen als een roos, otter of marmot: het is niet iedereen gegeven. Daarom testen wij de komende weken enkele populaire hulpmiddeltjes om sneller in dromenland te raken. Vandaag test ik het kruidengeneesmiddel Valdispert.

Wat de bijsluiter ons vertelt:
Valdispert Bedtime is een kruidengeneesmiddel dat bedoeld is bij inslaapmoeilijkheden en ter verlichting van lichte nervositeit. De werkzame stof in Valdispert Bedtime is droog extract van de wortel van Valeriana officinalis. De andere stoffen zijn vloeibare glucose, watervrij colloïdaal siliciumdioxide, cellulose in poedervorm, natriumcroscarmellose, stearinezuur en talk.
Dosering:
Voor inslaapmoeilijkheden: één tablet een halfuur tot een uur voor het slapengaan, indien nodig met één extra tablet vroeger in de avond. Ter verlichting van lichte nervositeit: één tablet driemaal per dag.
De test:
In minder dan dertig minuten de slaap vatten, het lukt me niet. Gepieker en gewoel vieren hoogtij zodra ik mijn hoofd op het kussen neerleg. Een à twee uur wakker liggen, is voor mij normaal, net als een moe gevoel als de wekker afloopt. Ik was dan ook erg benieuwd naar dit natuurlijke middeltje om de wakkerligger in me een halt toe te roepen. De eerste nacht neem ik een pilletje een uur voor het slapengaan. Ik voel me precies iets meer ontspannen en ga met hoge verwachtingen naar bed. Helaas lig ik drie kwartier later nog wakker, dus beslis ik om de volgende dag een extra tablet vroeger in de avond te nemen. Hoewel ik me de uren voor het slapengaan minder gestrest voel, lukt het me niet om in minder dan een halfuur in dromenland te raken. ’s Morgens voel ik me ook opvallend suffer dan anders, met als gevolg dat ik me zelfs een keer verslaap. Kortom, om mijn gepieker wat te kalmeren, werkt dit middeltje prima. Om mijn slapeloosheid onder controle te krijgen, helaas niet.
De diagnose van de slaapexpert:
Professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum van het UZA: ‘Het hoofdingrediënt van dit middeltje is valeriaan, een kruid dat op dezelfde receptoren in de hersenen inwerkt als klassieke slaapmiddelen. Het effect ervan zal meestal niet zo sterk zijn, maar het heeft dus wel degelijk kans van slagen. Helaas is er weinig bekend over de neveneffecten van valeriaan, en vallen er geen eenduidige conclusies te trekken over de efficiëntie ervan bij slaapproblemen.Veel hangt af van hoe uitgesproken je slapeloosheid is. Het placebo-effect speelt tevens een niet te onderschatten rol. Volgens onderzoek zou het idee dat je iets neemt al een verbetering van dertig procent teweegbrengen.