Bijna Wereld Diabetes Dag: deze app laat je ervaren hoe het is om met suikerziekte te leven

doorValérie Wautersop 11/11/2020

Wat betekent het om te leven met diabetes? In de aanloop naar Wereld Diabetes Dag (14 november) loopt op dit moment de challenge #denkaandiabetes. Hiermee kan iedereen de uitdaging aangaan om één dag door het leven te gaan als iemand met diabetes. Wat doet het met je plannen, je werk, studie en met je stemming als je voortdurend wordt geconfronteerd met suikerziekte? Durf jij die confrontatie aan?

De Internationale Diabetes Federatie (IDF) brengt diabetesstatistieken over de hele wereld in kaart en verzamelt deze elk jaar in de Diabetes Atlas. Deze statistieken tonen aan dat in België naar schatting 1 op de 12 volwassenen diabetes heeft en dat dit minstens zal oplopen tot 1 op de 10 volwassen Belgen in 2030. Bovendien weet naar schatting weet 1 op de 3 mensen met suikerziekte niet dat hij of zij de aandoening heeft. Zonder de diagnose is er geen behandeling en kan diabetes slecht evolueren. Hoe vroeger de diagnose er dus komt, hoe beter.

24 uur keuzes maken en actie ondernemen
Wie geen diabetes heeft, weet waarschijnlijk ongeveer wel wat het betekent, maar ervaart niet welke druk het legt op het dagelijkse leven. Daar wil de challenge #denkaandiabetes voor één dag verandering in brengen. Via www.denkaandiabetes.be kun je vanaf 2 november een speciale webapp installeren, die jou gedurende 24 uur een aantal keer een vraag stelt of een situatie voorlegt waarbij je een keuze moet maken. De frequentie komt overeen met de keren dat iemand met diabetes keuzes moet maken en actie moet ondernemen. Voor jou is het een challenge van een dag, voor iemand met diabetesis het de werkelijkheid van 365 dagen per jaar.