Daar is de lente, daar is de zon

... en toch een vitamine D-gebrek!

doorEGop 11/03/2019

Snak jij ook zo naar de zon? Geen wonder, want je voelt je direct beter en opgewekter, als je de zon op je huid voelt. Het zonlicht is bovendien broodnodig om voldoende vitamine D aan te maken na die lange, lange winter.

Vitamine D wordt grotendeels aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Vandaar de aanbeveling om overdag regelmatig buiten te vertoeven met de handen en het gezicht onbedekt: minstens een kwartier per dag. Door het gebrek aan zon hebben de meeste mensen na de winter last van een vitamine D-tekort. Maar in het voorjaar is dat vaak niet veel beter. De zon schijnt dan misschien wel, maar niet voldoende om dat tekort aan te vullen. Bovendien lukt het maar weinig mensen om elke dag voldoende tijd buiten door te brengen.

 

Feiten en fabels over zonkracht

De eerste mooie lentedagen komen eraan, en je denkt: zalig, even naar buiten voor mijn dosis vitamine D! Een prima idee natuurlijk, alleen kun je zo maar voldoende vitamine D opnemen voor die ene dag. Om een tekort aan te vullen, moet je je consequent elke dag voldoende blootstellen aan de zon. En zelfs dan maak je niet automatisch vitamine D aan. De zon moet een kracht hebben van meer dan 3, omdat pas dan vitamine D aangemaakt wordt in je huid. Maar pas op: vanaf zonkracht 5 kan je al verbranden na 20 minuten, en we weten allemaal dat dit een risico inhoudt om huidkanker te krijgen. Eigenlijk is de zon enkel rond het einde van de lente en het begin van de zomer krachtig genoeg om voldoende vitamine D aan te maken, maar tegelijk is de kans op verbranding véél groter. Zonnecrème smeren is dan de boodschap, maar zonnecrème houdt de uv-stralen tegen en daarmee ook de aanmaak van vitamine D.

 

Blijf stralen, het hele jaar door!

Terwijl de oplossing om nu én de rest van het jaar voldoende vitamine D binnen te krijgen zo simpel is: een voedingssupplement met de juiste dosis vitamine D. Om een goede en stabiele vitamine D-waarde te behouden, neem je best dagelijks een vitamine D-supplement. Fultium vitamine D3 is zo’n voedingssupplement dat je zonder problemen het hele jaar door kan nemen. Dankzij je dagelijkse dosis zon, verpakt in een blauw pilletje, straal jij voortaan altijd. Of de zon nu schijnt of niet...

www.eg.be/fultium

Fultium D3 800 is een voedingssupplement. Vitamine D draagt bij tot het behoud van een normaal immuunsysteem.