Daarom heb jij zo vaak last van statische elektriciteit

doorNele Annemansop 14/04/2020

Je kent ze vast wel: die dekselse schokjes als je een metalen deurklink of je auto aanraakt. Je geeft iemand een zoen en er hangt plots letterlijk elektriciteit in de lucht. Maar waarom heb jij er meer last van dan iemand anders? Wij zochten het voor je uit.

De uitleg over wat statische elektriciteit precies is en hoe ze ontstaat, besparen we je liever. Maar hoe komt het dat jij er vaker last van hebt dan anderen? Het antwoord is te wijten aan je huidtype.

Zo zijn mensen met een drogere huid en droger haar gevoeliger voor statische elektriciteit. Waterdruppeltjes, hoe klein ook, zijn een goede geleider waardoor je de elektrische lading makkelijk kwijtraakt. Bij een normale tot vette huid zullen de ladingen dus beter weglekken. Is je huid droog, dan raak je die lading moeilijker kwijt. Omdat onze huid meestal vochtiger is tijdens de zomer (denk aan die talloze zweetdruppeltjes) heb je er ook meer last van tijdens de winter.

Daarnaast werkt ook droge lucht statische elektriciteit in de hand. En omdat de luchtvochtigheid vaak lager is in de winter dan in de zomer, krijg je meer te maken met die vervelende schokjes tijdens de koude wintermaanden.

Ook door heel wat kledingstoffen raak je sneller opgeladen. Vermijd daarom lederen schoenen en kies voor rubber. Daarnaast draag je beter geen kunststoffen als fleece, nylon en acryl. Wol en katoen zijn dan weer wel goed.