Daarom zijn vezels zo belangrijk voor je (en zo krijg je er voldoende binnen)
Hoewel we dagelijks 30 à 40 gram vezels zouden moeten eten, komen de meesten onder ons daar niet aan. Toch zijn vezels uitermate belangrijk voor je gezondheid, en wel hierom.

Dat vezels cruciaal zijn voor een vlotte spijsvertering en stoelgang wist je waarschijnlijk al. Wie immers voldoende vezels eet, zal zelden last krijgen van constipatie. Daarnaast beschermen ze je darmen en zorgen ze voor een verzadigd gevoel. Maar dat is niet alles, uit onderzoek blijkt dat vezelrijke voeding gelinkt is aan een lager risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en type 2 diabetes. Kortom: reden genoeg om meer vezels op het menu te zetten.
Maar wat eet je dan het best? ‘Het is absoluut niet nodig om meteen naar volkorenboterhammetjes te grijpen als meer vezels wil eten’, vertelt osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier. ‘De beste vezels komen immers uit groenten en fruit’, vult ze aan. Al bestaan er wel twee soorten vezels, met elk hun eigen nut. ‘We onderscheiden oplosbare en niet-oplosbare vezels. Niet-oplosbare vezels nemen vocht op en geven je stoelgang zo de juiste structuur. Ze verlaten je lichaam onveranderd, maar zorgen er wel voor dat je darmen goed kunnen bewegen door meer volume te geven aan de voedselbrij die erin zit. Ze zitten onder meer in volkorenbrood, havermout, lijnzaad, zemelen en noten. Oplosbare vezels worden afgebroken in je dikke darm en zijn daardoor minder belastend voor je darmstelsel. Ze stimuleren de werking van je darmen door je goede darmbacteriën te voeden. In fruit, groenten en peulvruchten zitten veel oplosbare vezels.’
Top 10 voeding rijk aan niet-oplosbare vezels
- amarant
- asperges
- gierst
- quinoa
- kool
- mais
- noten
- paprika
- spruitjes
- wortelen
Top 10 voeding rijk aan oplosbare vezels
- aardpeer
- banaan
- knoflook
- noten
- pastinaak
- pompoen
- prei
- ui
- zaden
- zoete aardappel
