Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dankzij Skindr vermijd je wachttijden bij dermatoloog: “Een foto is meestal voldoende voor juiste diagnose”

doorRedactieop 20/04/2022

Wachttijden bij dermatologen kunnen hoog oplopen, en dat is vervelend als je je zorgen maakt om een vlekje. Het platform Skindr wil een oplossing bieden: daar kan je meteen terecht voor een online consultatie met een erkende huidarts. Dermatoloog Annelies Avermaete legt uit hoe het werkt: “Een gedetailleerde foto van het probleem is meestal voldoende om de juiste diagnose te stellen.”

Uit een recente bevraging blijkt dat Belgen gemiddeld vier maanden moeten wachten voor ze bij een dermatoloog terecht kunnen. Daarom richtten IT-ondernemer Jochen Boeykens en dermatoloog Annelies Avermaete in 2021 samen Skindr op. Avermaete: “Tijdens mijn twintig jaar ervaring heb ik gemerkt dat elke dermatoloog dezelfde moeilijkheden heeft: volgeboekte agenda’s die leiden tot lange wachttijden voor de patiënt. Daardoor rest er weinig ruimte voor een goede en snelle opvolging. Skindr laat toe om op afstand advies te geven.”

Het platform werkt als volgt: je maakt een account aan, kiest een huidarts uit de uitgebreide lijst met foto’s en je uploadt foto’s van je huidprobleem. Je gekozen dermatoloog probeert binnen de 48 uur een diagnose en behandelplan op te stellen. Het contact met de dokter verloopt dus strikt via chat en foto’s. 

“In de dermatologie geldt vaak de regel: ‘één blik, één diagnose’, wat wil zeggen dat een gedetailleerde foto van het probleem meestal voldoende is om de juiste diagnose te stellen. De patiënten krijgen ook tips om kwalitatieve foto’s te nemen. Natuurlijk zijn er af en toe nog bijkomende vragen, maar die kan je nadien nog stellen via de chatfunctie”, zegt Avermaete. Een online consultatie kost tussen de 28 en 59 euro en wordt niet terugbetaald.

Niet voor alle huidproblemen

Skindr is geen vervanging van een echte consultatie, maar eerder een aanvulling daarop. Het doel is om patiënten sneller te kunnen helpen als ze zich zorgen maken, eventueel tot ze een eerste face-to-faceconsultatie hebben. Het platform focust vooral op dringende huidaandoeningen die niet levensbedreigend zijn, zoals acne, eczeem en psoriasis.

CEO en mede-oprichter Jochen Boeykens laat weten dat het platform voorlopig enkel in Vlaanderen en Brussel actief is met Vlaamse dermatologen. “Het is onze ambitie om uit te breiden naar Wallonië en naar andere landen”, zegt hij. 

Meer info: skindr.com