Darmkrampen en onregelmatige stoelgang tijdens je maandstonden? Gynaecoloog en prof verklaren het fenomeen 'period poop’

doorRedactieop 20/09/2021

Alsof het ongemak van menstruatie nog niet erg genoeg is, krijgen veel vrouwen tijdens hun tijd van de maand ook last van darmklachten en problemen met hun stoelgang. Denk aan diarree, buikkrampen, een opgeblazen gevoel en zelfs constipatie. Gynaecoloog Wilfried Gyselaers en professor bio-ingenieurswetenschappen Tom Van De Wiele leggen uit waarom je ‘period poop’ kan ervaren, en dat er ook zoiets als ‘period wee’ bestaat. “Doordat veel vrouwen meer stoelgang maken en plassen rond de maandstonden, kan het zijn dat ze in de dagen nadien een tot twee kilo lichter zijn.”

Laten we bloedeerlijk zijn. Stoelgang en de maandstonden van een vrouw zijn thema’s die taboe zijn. Je zal er niet snel over praten tijdens een etentje of afspraak, nog minder snel zal je die twee verboden onderwerpen tegelijkertijd aanhalen. Toch is ‘period poop’ een ding. Zowat elke vrouw is bekend met het verlossende gevoel na 'nummer twee' tijdens haar regels. Dat neemt namelijk heel wat druk weg bij de baarmoeder, die sowieso al pijn doet dan. 

Wanneer we de term ‘period poop’ voorleggen aan gynaecoloog Wilfriend Gyselaers, moet hij lachen. Maar hij is maar al te bekend met het verschijnsel. Hij geeft er momenteel les over aan zijn studenten geneeskunde. “Het is een heel normaal fysiologisch fenomeen”, verzekert hij ons. “Inderdaad”, weet ook professor Van De Wiele, gespecialiseerd in de gezondheid van de darmen. “De menstruatiecyclus kan een impact hebben op de frequentie van de stoelgang. Dat heeft veel te maken met de wisselende hormoonniveaus in het lichaam van de vrouw.”

Gladde spieren

“Aan het begin van de menstruatie sterven cellen van de baarmoeder af. In dat proces komen prostaglandines vrij”, zegt Van De Wiele. “Dit zijn hormoonachtige verbindingen die betrokken zijn bij allerlei processen in het lichaam, waaronder ontstekingsprocessen. Die prostaglandines hebben als effect dat de baarmoeder meer samentrekt – vandaar ook de menstruatie. Hoe hoger het prostaglandineniveau, hoe heviger en pijnlijker de krampen zijn. De prostaglandines hebben echter ook een impact op andere spieren in de buurt, namelijk diegene die rond de dikke darm liggen. Daardoor gaat de darmwand meer samentrekken, met als gevolg: een snellere transit en dus ook een hogere frequentie van stoelgang.”

En wat met constipatie? “Doordat je als vrouw in de periode tussen je eisprong en menstruatie een hoge concentratie progesteron hebt, trekken de spieren rond het colon minder samen", aldus Van De Wiele. “Met als gevolg: een tragere darmtransit. Bij sommigen kan dat effect blijven duren tot tijdens of na de maandstonden.” Van De Wiele raadt een hoge inname dieetvezels aan om dit probleem te vermijden en verhelpen. “Deze stoffen in de voeding versnellen de darmtransit en houden meer vocht vast, waardoor je een zachtere stoelgang krijgt.

Voldoende vezels

Het is dus volstrekt normaal om darmklachten of onregelmatige stoelgang te hebben tijdens de menstruatie. “Het schommelen van de hormonen tijdens de menstruatiecyclus is een natuurlijk proces dat enkel medicatie, zoals hormonale anticonceptiemiddelen, tegen kan gaan", zegt Van De Wiele. “Iemand die de pil doorneemt, bijvoorbeeld, zal geen last van hebben period poo”, zegt Gyselaers. “Enkel op het moment dat ze haar regels laat doorkomen.”

Heb je echt last van ongemakken? “Dan kan je altijd proberen je vocht- en voedselinname tijdelijk te verminderen”, adviseert Gyselaers. Van De Wiele benadrukt het belang van voldoende vezelopname. “Vrouwen hebben van nature een ietwat tragere transit, dus dieetvezel, die de darmtransit versnelt, is aangeraden om constipatie te voorkomen. En voor een gezond voedingspatroon in het algemeen. Mochten de darmkrampen toch te hevig zijn, wordt vaak ibuprofen aanbevolen, een ontstekingsremmer die juist op die prostaglandines inwerkt.”

Heb jij helemaal geen darmklachten of ‘period poo’, noch ‘period wee’, is dat ook volstrekt normaal, onderstreept Gyselaers nog. “Niet elke vrouw heeft er evenveel last van. Maar vrouwen die gevoelig zijn voor darmproblemen, zullen er waarschijnlijk mee te maken blijven krijgen tot hun menopauze.” “Hoe het ook zij: eventuele stoelgangproblemen zijn van voorbijgaande aard. Mochten er echter aanhoudende klachten zijn, dan moet uiteraard steeds medisch advies worden ingewonnen", besluit Van De Wiele.