Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De clitoris is nog gevoeliger dan we dachten, toont nieuwe studie

doorLiesbeth De Corteop 20/11/2022

“De clitoris is een gevoelig knopje bovenaan de vulva”, dacht men lange tijd. Maar de clitoris is veel meer dan dat. De laatste jaren beginnen wetenschappers zich eindelijk te verdiepen in de sleutel voor vrouwelijk genot in bed en nu hebben ze ontdekt dat de clitoris nóg gevoeliger is dan gedacht — zelfs véél gevoeliger dan de penis.

Het gevoelige knopje van de clitoris wordt soms beschreven als de top van een erogene ijsberg. Want wat vele mensen niet weten, is dat de clitoris een groot orgaan is, met twee vleugels en bijbehorende zwellichamen onderhuids. Het hele orgaan kan wel tien centimeter groot zijn.

In het verleden is er nog maar weinig onderzoek gevoerd naar de clitoris. En de studies die er zijn, zijn vaak nogal oppervlakkig. Zo wordt er gezegd dat de clitoris 8.000 zenuwuiteinden heeft, zelfs door seksuologen en andere professionals. Maar dat cijfer is gebaseerd op onderzoeken bij koeien, níét bij mensen.

Blair Peters, een plastische chirurg en docent aan de OHSU School of Medicine, wilde nagaan hoe gevoelig de clitoris echt is. Hij presenteerde zijn bevindingen op een wetenschappelijke meeting van ‘Sexual Medicine Society of North America and the International Society for Sexual Medicine’.

De penis heeft er ‘maar’ 4.000

Voor zijn analyse maakte Peters gebruik van stalen van zeven genitale operaties. Tijdens de operaties werd er weefsel van de clitoris verzameld, dat Peters achteraf onder de microscoop legde. Na veel diepgaande analyses en rekensommen stelde hij vast dat elke patiënt gemiddeld 10.281 zenuwuiteinden heeft in de clitoris. Dat zijn er dus een pak meer dan de 8.000 die men oorspronkelijk dacht, en ter info: een penis heeft er ‘maar’ 4.000.

“Te bedenken dat er meer dan 10.000 zenuwuiteinden in zoiets kleins zitten. Echt straf”, reageert Peters in een statement. “Zeker als je het vergelijkt met andere lichaamsdelen. De medianus zenuw, bijvoorbeeld, die door je pols en hand loopt, heeft 18.000 zenuwuiteinden. Terwijl een hand véél groter is dan een clitoris.”

Volgens de docent is zijn onderzoek een belangrijke stap vooruit om vrouwelijk seksueel genot beter te begrijpen. “En dat niet alleen. Het kan ook gevolgen hebben voor andere medische gebieden, zoals genitale operaties bij trans personen.”