De gentle sectio: het 'zachtere' alternatief voor de kille keizersnede
Vrouwen die zelf om een keizersnede vragen: in België is het de uitzondering, in andere delen van de wereld heel normaal. Gynaecoloog Griet Vandenberghe raadt het af als het medisch niet nodig is. 'Het blijft een operatie, met alle risico's en nadelen van dien.'

Een kille operatiezaal, je baby die weggehaald wordt, wekenlang moeilijk uit de voeten kunnen: de keizersnede heeft geen goede reputatie. Steeds meer ziekenhuizen pakken het anders aan. Zachter. De ‘gentle sectio’ bootst de natuurlijke bevalling zo goed mogelijk na. De temperatuur in de operatiekamer staat een paar graadjes hoger en de sfeer is rustig. De partner is er van begin tot einde bij. Zodra het hoofdje komt piepen, mogen de ouders meekijken hoe de baby langzaam uit de buik wordt gehaald. Het kindje mag meteen bij de mama voor huid-op-huidcontact, zelfs tijdens de afwerking van de ingreep en in de recovery.
Ook nieuwe inzichten in de anesthesie maken van de keizersnede een minder ingrijpend gebeuren met een sneller herstel. Zo hoeft de mama voor en na de ingreep niet meer zo lang nuchter te blijven. Tot twee uur ervoor mag ze gerust nog een appelsapje drinken. Snel erna krijgt ze vocht en suiker. In de vorm van een waterijsje bijvoorbeeld. Honger en dorst doen het lichaam namelijk in een stressrespons schieten. Tijdens de operatie wordt via de ruggenprik een zeer lage dosis morfine toegediend. Die verdooft goed, zonder impact op de baby. Bijkomende pijn na de operatie wordt gestild door afwisselend paracetamol en ibuprofen te slikken. Omdat de pijn tot een minimum beperkt blijft en de blaassonde er ’s morgens al uit mag, is de kersverse mama snel weer mobiel en mag ze soms na drie à vier dagen al terug naar huis. Vrouwen die zowel de traditionele als de nieuwe aanpak meemaakten, spreken van een enorm verschil.
Meer lezen over de keizersnede anno 2021? In ons septembernummer lees je er alles over.