Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

De menopauze als goudmijn: remedies voor vrouwen in de overgang zijn in opmars. Welke werken écht?

doorNathalie Topsop 23/05/2022

Lang moesten bedrijven niet weten van de menopauze: de overgang zat in een vergeten (lees: taboe-) hoekje. Maar samen met de bespreekbaarheid groeit ook het aantal producten die menopauzale klachten verlichten. Meer zelfs, de overgang blijkt een goudmijn te zijn. Van een verkoelende armband over menopauzeconsulenten tot een spuitje tegen vaginale droogte: dit is er zoal op de markt om je ongemakken te verminderen. “Eén enkel pilletje zal weinig soelaas bieden.” 

600 miljard dollar. Zoveel geld valt er te rapen als je je als bedrijf toespitst op de menopauze, blijkt uit een rapport van het Female Founders Trust. Van 254 miljoen die het afgelopen decennium in femtech werd geïnvesteerd (technologie die zich toespitst op de gezondheid van vrouwen), ging slechts 5 procent naar menopauzebehandelingen. Het leeuwendeel van dat bedrag werd geïnvesteerd in producten rond voortplanting en vruchtbaarheid. 

“Vrouwen in de menopauze worden nog steeds zwaar onderbediend”, vertelde Adrianna Samaniego, investeerder in het Female Founders Fund aan het Amerikaanse businessmagazine Fortune. “En dat terwijl overgangsklachten veel langer duren dan een zwangerschap.” 

Grote inhaalbeweging

Kortom, binnen de femtech bleef de menopauze lang het ondergeschoven kindje. Maar sinds 2020 is de inhaalbeweging ingezet. Om het met de woorden van ingenieur Peter Astbury te zeggen: “Als je een door jou bedacht idee googelt, heb je 99 procent kans dat je ‘uitvinding’ al ­bedacht werd door iemand anders. Tenzij je iets bedenkt tegen menopauzale klachten: daar lijkt niemand zich mee bezig te houden.”

Hoe het Female Founders Fund dan precies aan dat hallucinante bedrag van 600 miljard dollar komt? De onderzoekers verwachten dat de 1 miljard vrouwen die in 2025 naar alle waarschijnlijkheid in de menopauze zullen zijn, gemiddeld 2.000 dollar per jaar zullen uitgeven aan doktersbezoeken, voorschriften, behandelingen, toestellen en producten om symptomen als nachtelijk zweten, verlies van libido, vermoeidheid en concentratiemoeilijkheden in de kiem te smoren. Wij geven 9 voorbeelden van menopauze-middelen en -diensten waar je vandaag de dag beroep op kan doen. 

1. De menopauze begrijpen dankzij een app

Over de overgang bestaan nog veel onduidelijkheden, en precies daarom werd de Caria-app in het leven geroepen: dankzij de app leer je de (peri)menopauze beter begrijpen en managen. Je kan je symptomen achterhalen en opvolgen, krijgt gepersonaliseerde gezondheidsinzichten én treedt toe tot een community van vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. 

Vanaf 8,79 euro per maand - hellocaria.com.

2. Een spuitje tegen vaginale droogte 

Last van vaginale droogte of ongemakken sinds de menopauze? Je bent zeker niet alleen. En de oplossing is misschien wel makkelijker dan je denkt. Gynaecoloog Sofie Pelckmans van het gynaecologisch centrum in Mechelen is een van de eerste artsen in ons land waarbij je langs kan gaan voor een hyaluronzuurinjectie, een simpele ingreep die slechts vijf à tien minuten in beslag neemt. Haar grootste groep cliënteel zijn vrouwen in de overgang. 

“Vanaf het moment dat er klachten ontstaan, raad ik aan om met de behandeling te starten en dat een keer per jaar te herhalen voor de beste resultaten", vertelde de gynaecologe eerder al in dit artikel. Zodra de vagina helemaal uitgedroogd is, gaat de ingreep namelijk veel minder effect hebben — en zullen de effecten sneller verdwijnen.”

Het kostenplaatje is pittiger dan de ingreep. De prijs hangt af van regio tot regio, maar je moet toch tussen de 300 en 500 euro rekenen.

3. Verfrissing dankzij de Menopod 

De Menopod is een draagbaar antiopvliegermiddeltje met het formaat van een computermuis. Word je overvallen door een opvlieger, dan plaats je het toestelletje vanachter in je nek: het zou onmiddellijk verkoeling brengen, een beetje zoals een zak ijs doet. Maar dan zonder dat het smelt, natuurlijk. 

Kostprijs: 157,74 euro - menopod.com 

4. Verzachtende supplementen

Last van opvliegers, nachtelijk zweten en ben je behoorlijk prikkelbaar? Er zijn heel wat supplementen op de markt die soelaas zouden bieden. Zoals de plantaardige supplementen van Sérélys, die gemaakt worden van stuifmeelextract. De pilletjes bevatten geen fyto-oestrogenen, oftewel plantaardige hormonen. Dat is niet onbelangrijk, zeker voor vrouwen die borstkanker hebben gehad of een verhoogd risico hebben. De supplementen bevatten ook geen zilverkaars — nochtans een populair menopauzemiddeltje — aangezien zilverkaars je lever zou kunnen aantasten. Het merk gaat er prat op dat je het kan combineren met verschillende andere geneesmiddelen en de supplementen zijn gluten- en lactosevrij.  

De eerste effecten van Sérélys zouden merkbaar zijn na vier weken, na twee maanden is het effect volgens het merk maximaal. Voor een blijvend effect mag je de Sérélys-kuur onbeperkt verderzetten. Belangrijk: contacteer steeds eerst je arts of apotheker voor je de supplementen aanschaft. 

Voor 60 tabletten betaal je circa 21 euro. Meer info vind je hier

5. Een verkoelende armband tegen opvliegers

Ingenieur Peter Astbury vond de Grace Cooling Bracelet uit, een slimme polsband die opvliegers voelt opkomen én ze afweert dankzij een geïntegreerde verkoelende patch. Het is nog héél even wachten wachten op de productlancering, maar wil je op de hoogte blijven, dan kan je je hier aanmelden op de mailinglist. 

6. (Veer)krachtiger dankzij kegeloefeningen 

We trappen een open deur in: de menopauze kan heel wat veranderingen in je lichaam veroorzaken. Maar een van de meest uitdagende (en meest onderbelichte) is de verzwakking van je bekkenbodem — de spieren, ligamenten en bindweefsels onderaan in je bekken. Het wordt vaak gelinkt aan zwangerschappen en bevallingen, maar ook in de menopauze kan je door een verzwakte bekkenbodem onder andere last krijgen van incontinentie of intimiteitsproblemen.

De oplossing? Kegeloefeningen. Met hun bekkenbodemtrainer wil het bedrijf Elvie je helpen om je spieren gemakkelijk en op de juiste manier thuis te trainen. Je brengt het kleine apparaatje in in je vagina, via een app op je telefoon kan je vervolgens keer op keer de techniek van je oefeningen verbeteren om je bekkenbodem te verstevigen. 

De Elvie Trainer kost 199 euro - elvie.com .

7. Menopauzekaarsen 

Of ze bij de overgang écht verlichting bieden, valt te betwijfelen, maar qua marketing kan het tellen: er zijn heel wat geurkaarsen op de markt met als doel om menopauzale klachten een halt toe te roepen. Zoals ‘Pause Blend Menopause Soy Wax Candle’ van het merk The Devine Hag. 

De kaars bevat tonen van basilicum en pepermunt die verkoelen, kamille en geranium die ontspannen, net als de frisse geuren citroen en sinaasappel. Volgens het merk heeft de kaars “zowel een herstellende als liefdevolle geur, ontworpen voor elke fase waarin een pauze nodig kan zijn, maar meer specifiek voor de moeilijke periode van de menopauze”.

Je betaalt voor de kaars 16 dollar (15,29 euro). Je koopt ’m hier

8. Begeleiding van de menopauzeconsulent 

Chris Van Gaver volgde in 2016 het postgraduaat menopauzeconsulent aan Hogeschool Vives, en coacht nu vrouwen voor, tijdens en na de overgang. “Wij zijn professionals die vrouwen informeren over de menopauze en de verschillende fasen die deze nieuwe levensfase kenmerken. We geven advies maar helpen ook mee om taboes rond, bijvoorbeeld, seksualiteit te doorbreken.”

De belangrijkste taak van een menopauzeconsulent? “Dat is duidelijkheid brengen rond de menopauze, de klachten die de vrouw in kwestie ervaart, info geven over hormonale of niet-hormonale behandelingen zodat de vrouw in kwestie de juiste keuze kan maken, en correct doorverwijzen indien nodig”, vertelt ze.

Advies op maat staat hierbij centraal, elke vrouw is uniek dus elke menopauze ook. “We lichten hen voor over de hormonale transitie die je als vrouw meemaakt, maar helpen ook om de levensstijl te optimaliseren. Preventie met betrekking tot de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan de menopauze —osteoporose, ziekten van hart en bloedvaten, depressie, diabetes, kanker — zijn hierbij zeer belangrijk. De bescherming van de hormonen voor deze aandoeningen valt immers voor een groot stuk weg.”

Gemiddeld ziet Chris haar cliënten drie keer. “Ik werk met hen rond voeding, beweging, slaap en mindset. Een pilletje of zalfje alleen zal weinig soelaas bieden, je moet ook aandachtig zijn voor die vier pijlers.” De consultaties duren een uur. Chris ziet keer op keer hoe haar cliënten als andere vrouwen en met hernieuwde energie weer buitengaan.

Terugbetaald worden de sessies nog niet. “We zijn helaas nog steeds niet erkend”, vertelt de menopauzeconsulent. “Ik hoop vurig dat daar snel verandering in komt.”

Richtprijs: 50 - 70 euro, afhankelijk van de menopauzeconsulent die je consulteert.

Wil je meer weten over het werk van Chris? Je vindt alle info op haar website. Je kan ook terecht op de website van de beroepsverening voor menopauzeconsulenten: menofocus.be

9. Menopauzemagneten 

Magneten spreken sowieso tot de verbeelding gezien hun onzichtbare kracht, maar in de menopauzecontext wordt het helemaal bijzonder (of hocus-pocus). Gebaseerd op de principes van de Chinese geneeskunde en geïnspireerd op acupressuur, kan je magneten aanbrengen op je lichaam die je verkoeling bieden als je een opvlieger hebt.

De makers van de Menopoised Menopauzemagneten zijn ervan overtuigd dat, als je de magneten aanbrengt op specifieke punten van je lichaam, de warmte door die continue stimulatie makkelijker afgevoerd wordt. “De magneten werken met de interne magnetische velden in je lichaam, die door je cellen worden gegenereerd”, klinkt het. “Tachtig procent van de vrouwen ervaart dankzij de magneten een snelle vermindering van de intensiteit en frequentie van opvliegers of nachtelijk zweten.” Dat de magneten subtiel zijn — “prachtig, sierlijk en discreet” — vindt het bedrijf een grote troef. 

De magneten kosten 50,80 euro en zijn hier te koop.