De zin en onzin van vitamine-infusen, de nieuwste hype om je gezondheid een opkikkertje te geven: “Topfitte mensen komen niet bij ons langs”

doorRedactieop 18/01/2021

Dat Siska Schoeters een tijdje geleden aan een vitamine-infuus hing, is niemand ontgaan. ‘Voor elk oververmoeid moederke of vaderke: het is echt iets wat je voelt’, schreef ze op haar Instagram-verhaal. Als we Siska moeten geloven, is zo’n infuus een wondermiddel waar iedereen baat bij zou kunnen hebben. Toch kwam er ook heel wat kritiek op de behandeling. “Placebo-effect”, zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie. “Een complementaire aanvulling, maar zeker geen excuus voor een slechte levensstijl”, volgens orthomoleculair therapeut Frederik Braet van Lightfalls Clinic. 

De trend begon oorspronkelijk in de Verenigde Staten, maar ook in ons land zijn er inmiddels een stuk of tien klinieken waar je vitamine-supplementen kan laten toedienen. En dat aantal blijft groeien. De supplementen bevatten een mix van wateroplosbare vitamines, mineralen, antioxidanten, elektrolyten en vocht die intraveneus (door injectie van een naald rechtstreeks in de bloedbaan) worden toegebracht. Volgens de website van de Lightfalls kliniek zou het zorgen voor een energieboost, helpen bij stress, burn-outs en oververmoeidheid en kan het zelfs een kater aanzienlijk verbeteren. Het prijskaartje dat eraan vasthangt? Tussen de 225 en 399 euro.

Meyers cocktail

“Sinds we drie jaar geleden openden, bieden wij deze infusen aan. In het begin was dat nog iets heel nieuw voor België. Het heeft wat tijd gekost, maar ondertussen is het een gangbare behandeling in onze kliniek”, begint Frederik Braet, orthomoleculair therapeut, lid van de Vlaamse vereniging voor gezondheidscoaches en eigenaar van de Lightfalls Clinic. “Er komen wekelijks klanten voor over de vloer. Sommigen laten zelfs elke vier of zes weken een infuusje zetten.” 

“Ik neem er zelf ook regelmatig een, ongeveer om de twee maanden. Het geeft een gevoel van rust, ik kan het niet anders omschrijven. Je lichaam kan ‘s nachts actief recupereren, waardoor je veel frisser wakker wordt. Maar je wordt er niet hyper van. Je gaat er niet sneller van lopen of fietsen en je gaat er geen 72 uur wakker blijven. Het helpt wel tegen een kater, maar dat promoten wij absoluut niet. Dat strookt niet met onze visie van een gezonde levensstijl. Mensen die onder invloed bij ons zouden binnenkomen, zullen wij niet helpen.”

“De basis van alle vitamine-infusen die je globaal kan krijgen, ligt bij de Meyers cocktail, ofwel vitaminetherapie. Die bestaat al sinds de jaren zestig. Wij baseren ons voor onze infusen op de orthomoleculaire wetenschap. We worden daarin gesteund door heel wat artsen en door de vereniging van KPNI (klinische psycho-neuro-immunologie). Qua wetenschappelijke basis gaat het dus erg ver”, vertelt Braet, “en het is volstrekt veilig.”

Schaarse bodem

“Ons lichaam heeft constant vitamines nodig voor onze interne processen. Alleen is het vandaag moeilijk om nog alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben uit onze voeding te halen. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die het daar niet mee eens zijn, maar we hebben veel data die aantoont dat we effectief niet voldoende vitamines binnenkrijgen uit de voeding die we eten.”

“We eten behoorlijk veel bewerkte voeding, die nu niet bepaald het rijkst is aan vitaminen. En zelfs als we biologisch eten, moeten we er rekening mee houden dat de bodem waarin de groenten gekweekt worden vandaag de dag nu eenmaal minder rijk is aan mineralen. Dat hebben wij niet uitgevonden, dat is een feit. Het is dus heel moeilijk om alle vitamines die je nodig hebt uit de voeding van vandaag te halen. En dan moet je er nog van uitgaan dat je gezond eet, wat bij heel veel mensen niet altijd het geval is.”

Criticasters

“Wij zijn het absoluut eens met de kritiek dat mensen die gezond eten en genoeg bewegen onze infusen niet nodig hebben. Onze behandeling vervangt niks, het is puur complementair. Een aanvulling. Het is geen excuus voor een slechte levensstijl. Een goeie basis is het allerbelangrijkst.”

“Topfitte mensen kunnen wij niet helpen, hè (lacht). Maar die komen ook niet bij ons voor een intraveneuze behandeling. Wij krijgen mensen over de vloer waarbij de energie op een heel laag pitje zit, die zich bijna vooruit moeten slepen. Mensen die borderline chronisch vermoeid zijn, bijzonder veel stress of een burn-out hebben. De mensen die elke nacht acht tot tien uur slapen, dagelijks bewegen, heel veel groenten en fruit eten, niet te veel vlees eten, niet te veel alcohol drinken, dat zijn niet onze cliënten”, legt Braet uit. 

“Er wordt gezegd dat een hoge dosis van bepaalde vitamines gevaarlijk kan zijn. Ja, dat weten wij ook. Onze patiënten moeten een document tekenen dat zij de eerste weken na hun vitaminekuur geen extra vitaminesupplementen mogen innemen. Vooral geen supplementen waar B6 in zit, omdat wij ook weten dat daar bepaalde risico’s aan verbonden zijn. Verder bestaat de ‘cocktail’ uit wateroplosbare vitamines en niet uit vetoplosbare, in  dat geval zouden er inderdaad wel gevaren aan verbonden een infuus verbonden kunnen zijn.”

Wie moe is, moet rusten

Complementair of niet, niet iedereen is het eens met het nut van vitamine-infusen. “Mijn probleem met die infusen is dat het overbodig is", aldus Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). “Het is een medische ingreep die nutteloos is en dat houdt áltijd een risico in. Het mogen dan wel artsen zijn die de infusen toebrengen, maar ze doen dat met een commerciële bedoeling erachter.”

“Vroeg of laat ga je geneigd zijn om je product te verdedigen uiteraard, want je leeft ervan. Tot mijn grote ergernis”, vertelt Mullie. “Dat ze niet de gevaarlijkste, vetoplosbare vitamines gebruiken in de supplementen maar de wateroplosbare, maakt het eigenlijk nog erger. Ze laten mensen 200 tot 400 euro betalen voor vitamines twee dagen later worden uitgeplast.”

Volgens deskundige Mullie hebben de infusen bitter weinig zin. Voor het goede gevoel dat mensen eraan overhouden, heeft hij dan ook een verklaring. “Mensen voelen zich beter omdat ze een behandeling en aandacht krijgen, omdat er een witte jas is. Een placebo-effect, dus. Moet je daarvoor de mensen gaan prikken en 400 euro vragen? In mijn ogen is elke behandeling die niet aantoont dat er een wetenschappelijke verbetering is in de medische situatie van de patiënt, nutteloos. En dat is tot dusver bij die vitamine-supplementen nog niet aangetoond. Het zou makkelijk onderzocht kunnen worden, maar dat kost veel tijd, geld en energie.”

“Wat ik nog het ergste vind, is dat mensen de signalen van hun lichaam negeren. Als je moe bent, is dat een duidelijke boodschap. En de beste methode tegen vermoeidheid is nog altijd rusten. Ga niet vluchten in supplementen of stimulerende middelen. Niet luisteren naar je lichaam, vind ik een grote fout", zegt Mullie. 

Maar wat met mensen die een heel druk leven hebben en geen tijd hebben om te rusten? “Die kunnen dan de prioriteit geven aan hun druk leven in plaats van aan hun gezondheid, dat moet iedereen voor zichzelf kiezen. Die vermoeidheid is er niet zomaar, het is een signaal van je lichaam dat vraag het wat rustiger aan te doen. Je kan dat overwinnen met liters cafeïne inderdaad, maar waar ben je dan mee bezig? Als je een motor over zijn toeren laat draaien, komt er vroeg of laat een ander probleem, zoals een burn-out bijvoorbeeld", besluit Mullie.