Deze ene gewoonte verlaagt je kans op dementie

doorNele Annemansop 25/06/2020

Trends komen en gaan, maar sommige dingen - zoals mindfulness en toasts met avocado’s - blijven bestaan. Heb je die meditatiemethode nog niet geprobeerd? Dan hebben wetenschappers nu wel een erg goede reden ontdekt waarom je deze rustgevende techniek wat vaker moet doen.

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het medische tijdschrift BMJ Open, kan angst het risico op cognitieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer verhogen. Wetenschappers van de University College London (UCL) onderzochten daarvoor 30.000 mensen en ontdekten dat degenen die aan matige tot ernstige vorm van angst leden, meer kans hadden om later dementie te ontwikkelen. En hoewel het verband niet helemaal duidelijk is, wordt gedacht dat de reactie van het lichaam op stress de celveroudering in de de hersenen versnelt.

Maar de onderzoekers ontdekten niet alleen slecht nieuws. Zo vonden ze dat therapieën waarvan is aangetoond dat ze angstgevoelens en stress helpen te verminderen, zoals mindfulness en meditatie, ook het risico op latere dementie kunnen verminderen. De onderzoekers geven wel aan dat er nog verder onderzoek nodig is.

Hoog tijd dus om je beste Ohm-mantra boven te halen!